Oevers Noordzeekanaal worden opgeknapt

Door: Bos Media Services

REGIO - Onlangs is het groot onderhoud aan de natuurvriendelijke oevers Zuiderpolder en Spaarnwoude gestart, om weer optimaal ruimte te bieden aan de natuur. Het gaat onder andere om het verwijderen van bomen, het uitvoeren van maaiwerkzaamheden en de reconstructie van broedplaatsen voor ijsvogels en oeverzwaluwen. 

Wie denkt aan het Noordzeekanaal, denkt vast niet direct aan de natuur. Toch herbergt deze belangrijke verbinding naar de haven en binnenland een bijzondere en diverse levensgemeenschap, die gebonden is aan het brakke water op het kanaal. Ten westen van veerpont Buitenhuizen zijn aan weerszijden van het kanaal natuurvriendelijke oevers aangelegd. Na jaren achterstallig onderhoud, vanwege versoberingen, volgt de komende weken een flinke opknapbeurt. Ook het onderhoud wordt weer jaarlijks uitgevoerd.

De natuurvriendelijke oevers zijn relatief ondiep en hebben zachte, met riet begroeide oevers, waardoor het goed toeven is voor jonge vissen. Hier komen veel typische brakwaterdieren voor en in de wintermaanden verblijven er tal van watervogels. Door het verwijderen van bomen en struiken en het maaien van riet op een deel van de oevers is er weer licht en ruimte voor de bloemrijke vegetatie die hoort bij een gebied dat gevoed wordt door de bijzondere mix van zoet-, zout- en regenwater.

Ook voor de watervogels worden voorzieningen getroffen. De Vogelbeschermingswacht Zaanstreek is blij met de reconstructie van een oeverzwaluwwand en haar vrijwilligers willen Rijkswaterstaat graag helpen deze te onderhouden.

De diverse (vogel)uitkijkpunten binnen de natuurvriendelijke oevers worden voorzien van vernieuwde publieksborden met informatie over de Flora en Fauna binnen dit gebied. Begin 2016 zijn de werkzaamheden gereed.

Hinder
Een groot deel van de werkzaamheden worden vanaf een boot buiten de vaargeul in het Noordzeekanaal uitgevoerd. Om hinderlijke golfslag te voorkomen is er een snelheidsbeperking voor de scheepvaart van kracht.

De wandelroute door de natuurvriendelijke oever Zuiderpolder blijft in principe open voor publiek. In verband met de veiligheid kan het voorkomen dat de wandelroute tijdelijk is afgesloten. Wandelaars kunnen dan gebruik maken van de parallelweg.

Kaderrichtlijn Water
De werkzaamheden aan de natuurvriendelijke oevers maken onderdeel uit van het aanlegprogramma voor het Noordzeekanaal voor de Europese Kaderrichtlijn Water.

De EU Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die alle lidstaten van de EU verplicht om in 2015 de waterkwaliteit van grond- en oppervlaktewater in een chemisch en ecologisch goede toestand te brengen. Daarbij biedt de richtlijn de mogelijkheid om de realisatie van een aantal maatregelen uit te stellen tot uiterlijk 2027.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing