Onderzoek naar de aanwezigheid van de Tempelieren in Nederland.

Door: Jan Pronk

IJMOND - Op woensdagavond 17 mei as wordt een lezing gegeven over het onderzoek naar de Tempeliers die ook in Nederland aanwezig zijn geweest bij de ‘Odd Fellows’ te Beverwijk. De meeste mensen kennen de verhalen over schatten van de tempeliers, films zoals de “Da Vinci Code’, maar hoe het nu werkelijk zit? Vrijdag de 13e als ‘ongeluksdag ’zegt u wellicht iets…? Op vrijdag 13 oktober 1307 begon de vervolging van de tempeliers. Dat is de verklaring voor de ‘ongeluksdag’ vrijdag de 13de. Heel Europa was geschokt. Wat werd deze dappere strijders in de schoenen geschoven door Filips ‘de Schone’ koning van Frankrijk en de paus in Avignon? Ging het om ketterij of andere duistere redenen? Wat waren de gevolgen van de in 1312 opgeheven Tempelorde? Waar gingen de bezittingen naartoe? Wat is werkelijkheid en waar begint de legende?

Aanvang 20. 00 uur. Zaal open om 19.30.

Nederland loopt qua onderzoek naar de aanwezigheid van de tempeliers in het land achter tegenover andere Europese landen. Ook wordt het onderzoek in Nederland volgens Roefstra bemoeilijkt door het ontbreken van gedegen literatuur en archivalische bronnen. Jean Roefstra toonde aan dat archeologisch onderzoek soms grote vragen opleverde, in enkele gevallen kan dit echter bij gebrek aan archivalische bronnen, maar door sterke aanwijzingen op bepaalde sites, zoals de vermeende commanderij van de Hospitaalorde te Haarlem, leiden tot gegronde veronderstellingen van een mogelijke aanwezigheid van de tempeliers daar. Zijn onderzoek concentreert zich vooral op plaatsen waar de Hospitaalorde zich vestigde na de opheffing van de Tempelorde in 1312. In enkele gevallen blijkt dat er zich immers oudere gebouwen bevinden of complexen zoals kerken verbouwd zijn of ouder zijn dan de stichting door de Orde van Sint-Jan. In diverse provincies (Zaamslag te Zeeland, Ter Brake in Alphen, Aalburg, Heemskerk etc) is de aanwezigheid al aangetoond. Vaak is de combinatie van historisch en archeologisch onderzoek de sleutel tot het vinden van aanwijzingen. 

U bent van harte welkom in het Odd Fellowhuis

Jean Roefstra is voorzitter van de Stichting Historische Archeologie, Nederlands afgevaardigde voor het internationaal onderzoek naar de aanwezigheid van de Tempelieren (V.S.T.H) en werkzaam als plaatsvervangend beheerder Archeologiecentrum provincie Noord-Holland te Castricum.

Toegang vrij.

Locatie Odd Fellowhuis

Prinsesselaan 17-19

1942 AE

Beverwijk

Telefoon: 0251 224 941

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing