Onthulling en herdenking razzia Beverwijk

Door: Cor Beumer

VELSEN-NOORD / BEVERWIJK - Maandag 16 april 2012 om 13.00 uur onthullen burgemeester Weerwind van Velsen en burgemeester Van Leeuwen van Beverwijk samen een straatnaambord nabij het Rollantplantsoen in Velsen-Noord.

Stichting De Kennemer Delta wilde graag het voetpad dat loopt vanaf de Grote Hout- of Koningsweg langs het Rollantplantsoen tot aan de Polderweg de naam ‘16 april 1944 Pad’ geven.
De naam verwijst naar de razzia die op deze datum heeft plaats gevonden in Velsen-Noord en Beverwijk waarbij 486 jongemannen uit Beverwijk en Velsen-Noord zijn weggevoerd, waarvan er velen nooit zijn teruggekeerd.

Op het onderschrift van het straatnaambord staat:
486 jongemannen werden vanuit bioscoop De Pont door de bezetter weggevoerd.

Van het totaal aantal van 486 naar Amersfoort weggevoerde mannen zijn 434 namen bekend. De overige 52 mannen betreft medewerkers van Hoogovens die op 3 mei 1944, door inspanningen van de directie van Hoogovens, zijn vrijgelaten uit Kamp Amersfoort.

Voorafgaand aan de onthulling van het straatnaambord is er om 11.50 uur een korte herdenkingsplechtigheid nabij het NS-station Beverwijk. Een delegatie uit Zöschen en de burgemeester van Beverwijk zullen bloemen leggen bij het monument ter nagedachtenis aan de razzia in 1944. De opgepakte mannen zijn op 16 april 1944 via dit station naar kamp Amersfoort gebracht.

De Stichting 16 April 1944 onderhoud op het internet het digitaal monument "Razzia Beverwijk & Velsen-Noord", waar veel informatie over dit onderwerp te vinden is. De website is te vinden op razziabeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing