Onthulling straatnaambord Han Tromplaan

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Vrijdagmiddag is het straatnaambord van de Han Tromplaan officieel onthuld door zijn weduwe, in aanwezigheid van haar familie, samen met wethouder Jaqueline Dorenbos. Han Tromp was een veelbelovend jazztrompettist, hij overleed in 1970 op 30-jarige leeftijd.

Het straatnaambord van de Han Tromplaan, in deelplan De Ladder 4/5 van de wijk Broekpolder, hing er al geruime tijd, maar een officiële onthulling had nooit plaatsgevonden. Het is de laatste jaren namelijk gebruikelijk om bij straten die vernoemd zijn naar personen en waarvan de directe familie nog in leven is symbolisch een straatnaambord (voorzien van bijschrift) te onthullen, indien de familie daar prijs op stelt. Op het moment dat Han Tromp vernoemd werd waren er bij de gemeente echter geen gegevens bekend over zijn familie. Zijn familie is daarom nooit benaderd, maar enige tijd geleden meldde zijn weduwe zich zelf bij de gemeente. Haar kleinzoon was op internet gestuit op het feit dat Beverwijk een straat naar Han Tromp heeft vernoemd. Zij was blij met de vernoeming maar vond het jammer dat er geen ruchtbaarheid aan was gegeven. Afgesproken werd dat er alsnog een straatnaambord met bijschrift zou worden geplaatst.

De straten in deelplan De Ladder 4/5 zijn vernoemd naar jazzmuzikanten. Han Tromp, geboren in Wormerveer op 23-2-1940 en overleden in Zaandam op 19-10-1970, speelde als trompettist onder meer in het Zaans Rhythm Quintet en het Footlight Quintet met o.a. de Diamond Five en vele bekende muzikanten. Hij won de AVRO Jazzcompetitie in 1956, 1957 en 1959. Hij speelde echter ook klassiek in de kerk als gastsolist, onder andere met Aafje Heynis (alt) en Feike Asma (orgel) het stuk Trompet Voluntary van Purcell en ook het Weihnachts Oratorium van Bach. Ted Easton wilde Han heel graag als 16-jarige jongen in zijn groot orkest in New Orleans, terwijl Han nog eindexamen moest doen. Zijn ouders vonden het niet goed. Han begon uiteindelijk in Den Haag met zijn grootste wens, een Big Band. Hij schreef daar veel muziek voor en was reuze blij met de prestaties van het orkest. Hij speelde heel lang, iedere zondagavond, met het enorm succesvolle Footlight Quartet in Wormerveer. Hierin speelden onder andere Leen Dijkkamp en Ab Blauboer. Hij maakte langspeelplaten met Frans Peeters en speelde daarbij regelmatig meerdere partijen zelf in voor een plaat. Zijn platen werden verkocht door Philips en Albert Heijn.

Han Tromp speelde eigenlijk meestal als gasttrompettist, maar ook voor opnames met alle in die tijd bekende jazzmuzikanten. Zelfs al vanaf 17-jarige leeftijd werd er geschreven dat Han gerekend kon worden tot één van de beste en zeer bescheiden Nederlandse jazztrompettisten. Legendarisch in zijn te korte leven, maar tot de dag van vandaag herdacht door zijn familie, vrienden en kenners.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing