Op ontdekkingsreis naar paddenstoelen

Door: Ab Jenema

REGIO - Ook dit jaar organiseert het IVN Zuid-Kennemerland zondag 2 oktober weer de jaarlijkse Paddestoelendag in samenwerking met Staatsbosbeheer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit evenement over de wereld van schimmels en paddestoelen vindt plaats op het landgoed Elswout aan de rand van Haarlem. Er zijn excursies, dia-lezingen, puzzletochten en veel informatie en activiteiten over paddestoelen voor volwassenen en kinderen.

 

Paddestoelen kan je het hele jaar door vinden. Maar vooral in de nazomer en in de herfst zie je ze het meest. Ook zijn er in sommige jaren meer paddestoelen dan in andere jaren. Dat heeft te maken met de temperatuur en de hoeveelheid regen. Soms komen ze na een regenbui  heel snel tevoorschijn. Ze schieten dan als paddestoelen de grond uit...Door het plotselinge verschijnen en de snelle groei hebben paddestoelen iets geheimzinnigs. Vroeger werden ze met het bovennatuurlijke in verband gebracht, vandaar namen als heksenboleet, duivelsbrood en heksenkring. Paddestoelen groeien ook lang niet altijd op dezelfde plek. Soms blijven ze jaren lang weg om dan opens weer op te duiken. Een zoektocht naar paddestoelen is altijd een ontdekkingsreis!
 

Dit paddenstoelenevenement duurt van 10.30 tot 16.00. Dialezingen zijn ieder heel uur. De  Paddestoelenexcursies starten om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30; duur 1,5 uur. Er zijn meerder excursies tegelijk! Speciale excursies voor kinderen van 4 t/m 10 jaar zijn om 12.30 en 14.30; ouders gaan dan niet mee! Duur 1 uur. Voor kinderen met ouders is er een puzzel-speurtocht uitgezet met gratis vragenboekjes. Voor de kinderen is er nog een leuke knutseltafel! Voor deelname aan de excursies kunnen ter plekke gratis kaartjes worden gereserveerd aan de IVN-informatiekraam.

 

Verder is er nog een kleine tentoonstelling over paddenstoelen. Een kraam met eetbare paddenstoelen en kweekstammetjes, imker Pim Lemmens met honing, de Groene Winkel met  ´groene` boeken en natuurattributen! Tevens een aantal verrassende voorstellingen voor kinderen met verhalenvertellers van Vertelkring 'de Schatkist'. Komt dat zien! Alle activiteiten zijn gratis! 

Kom bij voorkeur op de fiets. Het parkeerterrein naast het poortgebouw loopt snel vol. In de omgeving mag niet langs de weg geparkeerd worden. Vooraf reserveren of aanmelden is niet nodig. Informatie bij
Cisca Klarenberg  023 - 5848789 (18:00 - 19:00 uur) of kijk op
www.ivn.nl/zuidkennemerland

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing