Open Dag bedrijfsschool Tata Steel

Door: Ab Jenema

IJMOND - Op dinsdag 22 januari kunnen jongeren met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek tijdens een Open Dag van 15.00 tot 20.30 uur kennismaken met de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden. Leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel vertellen over de opleidingen en de carrièremogelijkheden bij het staalbedrijf. Centraal staan onder meer de nieuwste technologieën die tijdens de opleidingen aan bod komen, zoals 3D-printen, robotica en virtual reality.

Tijdens de Open Dag geven medewerkers uit verschillende fabrieken en afdelingen aan de hand van praktijkvoorbeelden uitleg over het werk bij onder meer de Technische Dienst, de Warmbandwalserij en R&D. Ook zijn er medewerkers van de pilot plant van HIsarna aanwezig. Dat is de in IJmuiden bedachte technologie voor het maken van ruwijzer met minimaal 20% minder CO2-uitstoot. Leerlingen van de Academy zijn betrokken bij dit revolutionaire project, dat het aanzien van de staalindustrie ingrijpend kan veranderen. Middels een virtual reality opstelling is het mogelijk om op een bijzondere manier kennis te maken met de installaties en processen bij Tata Steel in IJmuiden. Voor degenen die benieuwd zijn hoe Tata Steel omgaat met het klimaatvraagstuk is er informatie over de speciale module Duurzaamheid, die bij Tata Steel onderdeel uitmaakt van het lesprogramma op de Academy.

Dé praktijkopleiding voor techniekliefhebbers
Tata Steel is een walhalla voor jongeren die zich willen ontwikkelen op het gebied van techniek. De mogelijkheden daartoe zijn legio. Aan de Academy van Tata Steel worden diverse landelijk erkende technische opleidingen aangeboden: procestechniek (MBO-3), werktuigbouw (MBO-4), verspaning (MBO-3) en elektrotechniek (MBO-4). Tata Steel zorgt ervoor dat de opleidingen naadloos aansluiten op de huidige stand van de techniek. Zo is er bijvoorbeeld speciale aandacht voor automatisering, robotisering en virtual reality. De opleidingen zijn toegankelijk voor iedereen met een VMBO-diploma (Kader, Gemengde of Theoretische Leerweg) of met een overgangsbewijs Havo3-Havo4, met vanzelfsprekend voldoendes voor natuurkunde en wiskunde in het vakkenpakket. De twee- en vierjarige opleidingen van Tata Steel bestaan uit een aantrekkelijke combinatie van werken en leren. Tata Steel neemt de kosten van de opleiding volledig voor zijn rekening en de leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris. Leerlingen krijgen ook een baangarantie. Het opdoen van veel concrete praktijkervaring, de persoonlijke begeleiding van docenten en mentoren en de doorgroeimogelijkheden spreken veel jongeren aan. Van de medewerkers in de fabrieken en installaties is de helft ooit begonnen op de bedrijfsschool. Het slagingspercentage aan de Academy bedraagt 88% (tegen een landelijk gemiddelde op het MBO van 65%).

Workshops en fabrieksbezoek
Tijdens de Open Dag geven leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten van de Academy van Tata Steel uitleg over de opleidingen en zijn er diverse workshops waarbij de bezoekers zelf hun techniekkennis in praktijk kunnen brengen. Brandjes blussen met de bedrijfsbrandweer maakt eveneens onderdeel uit van het programma. Je kunt ook een kijkje nemen bij de Technische Dienst van Tata Steel of in een van de vele fabrieken. Een geldig identiteitsbewijs is daarvoor verplicht en er geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Voor een bezoek aan de Open Dag is aanmelden niet nodig.

Het is mogelijk om je al op de Open Dag in te schrijven voor een van de opleidingen. Veelal zijn de opleidingen al kort na de Open Dag vol.

Locatie Open Dag: Academy van Tata Steel, Rooswijkweg 61 in Velsen-Noord.

Voor meer informatie over en inschrijven voor de opleidingen: www.tatasteeljobs.nl/leerlingen.

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing