Open Monumenten Dagen

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Tijdens de Open Monumenten Dagen in Beverwijk-Wijk aan Zee (zaterdag 8 en zondag 9 september) is het wederom mogelijk om de Wijkertoren te beklimmen. De toren op het Kerkplein, eigendom van de gemeente Beverwijk, wordt met steun van vrijwilligers en van enkele bedrijven geopend. Vanwege veiligheidsmaatregelen zal het publiek maar mondjesmaat naar boven kunnen. Het Fort aan de Sint Aagtendijk, omgeven door de fortgracht, zal op zondag 9 september fungeren als ‘pirateneiland’. Stichting Fortpop, Stichting Welzijn Beverwijk en Vuurlinie Beverwijk - Lasergame organiseren een jeugdevenement waaronder schat zoeken en vissticks eten op het programma staan.

Bij de 15 deelnemende monumenten en bij ondermeer de bibliotheek, stadhuis en buurthuizen is een gratis brochure verkrijgbaar met informatie over de OMD van Beverwijk tot Alkmaar. Op de websites www.openmonumentendag.nl en www.hgmk.nl is meer informatie te vinden over de jaarlijks terugkerende monumentendagen. 

Deelnemers zijn: 

Buitenplaats Akerendam, Velserweg 20. Openstelling: zaterdag 8 september, 10.00-17.00 uur. Tijdens de openstelling zijn huis, tuin en orangerie te bezichtigen. . Zie www.fondssluytermanvanloo.nl 

Sint Agathakerk, Breestraat 93. Openstelling: zaterdag 8 september, 13.00-16.00 uur (www.eloyparochie.nl). 

Grote Kerk met begraafplaats, Kerkstraat 37 A. Openstelling: zaterdag 8 en zondag 9 september, 10.00-17.00 uur. In deze kerk worden geen kerkdiensten meer gehouden. De ambitie van een aantal initiatiefnemers is om van het zestiende-eeuwse gebouw een gemeenschapshuis te maken. Tijdens de Open Monumentendagen wordt er gemusiceerd en vindt er een presentatie plaats van herbestemmingsactiviteiten (www.grotekerkbeverwijk.nl).  

Wijkertoren (Grote Kerk), Kerkplein. Openstelling: zaterdag 8 en zondag 9 september, 10.00-16.00 uur. De openstelling is afhankelijk van de weersomstandigheden en van de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen; e.e.a. ter beoordeling van de organisatie. 

Een aantal voorwaarden bij de beklimming van de Wijkertoren is als volgt: Bij grote belangstelling kan er gereserveerd worden onder de toren, alleen op de dag zelf. Elk half uur kan er een groep van maximaal 20 personen naar boven. Het beklimmen is geheel op eigen risico. Een goede conditie is vereist. Kinderen onder de twaalf jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar boven. Het publiek dient nauwlettend de aanwijzingen van de organisatie op  te volgen.

(www.openmonumentendag.nl. www.hgmk.nl).

Doopsgezinde Kerk, Meerstraat 62. Openstelling: zaterdag 8 september, 10.00-16.00 uur.

Tijdens de openstelling zullen er drie orgelbespelingen plaatsvinden. Ook is er een tentoonstelling ingericht over de Doopsgezinden in Europa, vroeger en nu. Inlichtingen: www.vdgij.nl  

Evangelisch-Lutherse Kerk, Koningstraat 119. Openstelling: zondag 9 september, 11.00-15.00 uur. In de voormalige kerk is Vrouw-Vitaal gevestigd, een leefstijlcentrum voor vrouwen. Tijdens Open Monumentendag zal door Vrouw-Vitaal ‘open’ lessen worden gegeven waaraan iedereen kan meedoen (www.vrouw-vitaal.nl) .  

Begraafplaats Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk, Arendsweg 59/ingang Galgenweg. Openstelling: zaterdag 8 en zondag 9 september, 10.00-17.00 uur.

Het is tijdens de Open Monumentendagen uitsluitend  mogelijk om het ruim honderd jaar oude kerkhof en de naastliggende tuin te bezoeken,.

(www.onzelievevrouwvangoederaad.nl)  

Vondelloge Odd Fellows, Prinsesselaan 17-19. Openstelling zaterdag 8 september, 10.00-17.00 uur. 

De Vondelloge houdt op Open Monumentendag ‘open huis’ voor iedereen en vindt er een schilderijen expositie plaats. Inlichtingen: www.oddfellows.nl/beverwijk

Museum Kennemerland en Historisch Informatie Centrum, Noorderwijkweg 2 A, hoek Westerhoutplein. Openstelling: zaterdag 8 september,10.00-17.00 uur en zondag 9 september 14.00-17.00 uur. 

Op beide dagen wordt een doorlopende foto presentatie gegeven van Beverwijkse monumenten en op zondag vindt er vanaf 14.30 uur een powerpoint presentatie plaats van monumenten in Wijk aan Zee. De toegang tot beide presentaties is gratis.

(www.museumkennemerland.nl en www.hgmk.nl).

Op zondag 9 september start vanaf deze locatie een fietsexcursie naar het Oer-IJ-gebied (13.00-15.30 uur). Deelname gratis, aanmelden via [email protected]

Huize Westerhout, Brasserie-Grand Café De Smaeckkamer, Westerhoutplein 6. Openstelling zaterdag 8 en zondag 9 september, 10.00-17.00 uur. 

Inlichtingen: www.desmaeckkamer.nl Het kantoor in het rechter gedeelte van het voormalige landhuis is tijdens de Open Monumentendagen gesloten.

  

Begraafplaats Duinrust, Bankenlaan 174 

Openstelling: zaterdag 8 september, 14.00-17.00 uur

Tijdens de openstelling op Open Monumentendag wordt een  presentatie gegeven en een korte rondleiding gehouden. Inlichtingen: ifthenisnow.eu/nl/routes/wandeling-langs-enkele-opmerkelijke-graven-op-begraafplaats-duinrust-beverwijk

Muziekfort Fort aan de Sint Aagtendijk, Vuurlinie 1 (bereikbaar via de St Aagtendijk en de Waterlinieweg, bij voorkeur per fiets).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing