Open Monumentendag 10 september 2022: ventilatietorens Velsertunnel

Door: Ab Jenema

IJMOND - Rijkswaterstaat opent vanwege Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 10.00 uur – 15.00 uur de deuren van de ventilatietorens van de Velsertunnel. De karakteristieke hyacintvormige ventilatietorens, die als bakstenen bloemen boven de Velsertunnel uittorenen, zijn door middel van een rondleiding te bezoeken.

De torens aan de Oude Pontweg 1 in Velsen-Zuid zijn van dichtbij te bekijken. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven door het binnenste van de tunnel. Geïnteresseerden krijgen zo de kans om onder meer de oude bedieningsruimte, het ondergrondse bluswaterreservoir en verschillende technische ruimtes te bekijken.  De tunnelbuis is geen onderdeel van de rondleiding, omdat de Velsertunnel gewoon open is voor verkeer. Een basisconditie is vereist in verband met de vele trappen. Aanmelden is niet nodig. Elk uur starten twee rondleidingen. Per rondleiding kunnen maximaal 10 personen mee. Leeftijd vanaf 10 jaar.

Voor kinderen is er een workshop bloembommen maken op het terrein. Je kunt een weginspecteur ontmoeten en er is een fototentoonstelling in de ontvangsthal te zien. Zeker de moeite waard om te komen kijken.

De Hyacinten: mooi én functioneel
De lage torens dienden voor de aanvoer van verse lucht en de hoge torens voeren verontreinigde lucht af. Ze werden tussen 1952 en 1957 gebouwd naar ontwerp van de architect Dirk Roosenburg, die de hyacintvorm bedacht als verwijzing naar het bollenteeltverleden van het gebied. De ventilatietorens van de Velsertunnel worden gezien als schoolvoorbeeld van een geslaagde balans tussen schoonheid en functionaliteit. In 2007 kregen ze de status van rijksmonument.

Rijksmonumenten
Elk jaar openen wij tijdens Open Monumentendag de deuren van een aantal Rijkswaterstaatwerken. Rijkswaterstaat beheert 175 monumenten zoals sluizen, stuwen, tunnels, bruggen en vuurtorens. Deze bouwwerken spelen een belangrijke rol voor de scheepvaart en het wegverkeer. En allemaal hebben ze hun eigen karakter. Dat is te danken aan hun functie, hun ontwerpers én aan de loop van de geschiedenis. In totaal beheert Rijkswaterstaat 6.600 bouwwerken, waarvan er bijna 1.700 dateren van vóór 1966. Daar zijn we trots op en daarom dragen we de beste zorg voor hun beheer. Tijdens Open Monumentendag 2022 zijn de volgende acht monumenten geopend:

•      Velsertunnel, Velsen-Zuid

•      Vuurtoren ’t Hoge Licht, Westkapelle

•      Vuurtoren Hellevoetsluis, Hellevoetsluis

•      Vuurtoren Noordwijk, Noordwijk

•      Stuw Grave, Grave

•      Stuw Borgharen, Borgharen

•      RWS 1, ligplaats bij Hellevoetsluis

•      Haringvlietsluizen

•      Stellendam

 

Meer informatie over de monumenten van Rijkswaterstaat en de Open Monumentendag 2022 is te vinden op www.rijkswaterstaat/onzemonumenten

 

Praktische informatie

•      Kom met de fiets of lopend in verband met beperkte parkeermogelijkheden in de omgeving

·         Rondleidingen max 10 personen |  Leeftijd: vanaf 10 jaar | Basisconditie noodzakelijk vanwege de trappen

Beperkt aantal rondleidingen mogelijk maar ook zonder rondleiding is er voldoende te zien  

·         Aanmelden hoeft niet

·         Er zijn toiletvoorzieningen aanwezig

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing