Open Monumentendag 9 september 2023: Velsertunnel door de jaren heen

Door: Ab Jenema

Tijdens Open Monumentendag 2023 krijg je de kans om de ventilatietorens van de Velsertunnel van dichtbij te bekijken. Bezoek de tunnel op zaterdag 9 september en zoek zelf de verschillen door de jaren heen.

De Velsertunnel is de oudste snelwegtunnel van Nederland. De tunnel valt direct op door de karakteristieke ventilatietorens bij de tunnel. Deze hoge ventilatietorens staan ook wel bekend als ‘de Hyacinten’, omdat de vorm van de gebouwen aan de plant doet denken.

Wat ga je beleven?
Benieuwd hoe het voelt om in het oude dienstgebouw van de Velsertunnel rond te lopen? Tijdens de Open Monumentendag krijg je aan de hand van een fototentoonstelling en video in het dienstgebouw, uitleg over de bouw en renovatie van de tunnel. Ook kun je een kijkje nemen in de gerenoveerde hyacinten – de ventilatietorens.

De rondleidingen door het binnenste van het dienstgebouw(ondergronds) zitten helaas al vol. Aanmelding is niet meer mogelijk. Een rondleiding door het dienstgebouw(bovengronds) is wel mogelijk.

Praktische informatie

•      navigatieadres: Oude Pontweg 1, Velsen-Zuid

•      parkeergelegenheid: ja, in de nabij gelegen woonwijk, parkeerplaats voor fietsen is op het terrein van het dienstgebouw

•      openingstijden: 10.00 - 15.00 uur

•      toegankelijk voor mindervaliden: ja, behalve voor de rondleiding in het binnenste van de tunnel

•      activiteiten: foto- en filmtentoonstelling en uitleg door het dienstgebouw en op het terrein van het dienstgebouw, bezoek aan de ventilatietorens (hyacinten), oudhollandse spellen voor kinderen en een prijsvraag en een auto van een weginspecteur van dichtbij te bewonderen.

•      Er zijn toiletvoorzieningen aanwezig

Extra informatie

De Hyacinten: mooi én functioneel
De lage torens dienden voor de aanvoer van verse lucht en de hoge torens voeren verontreinigde lucht af. Ze werden tussen 1952 en 1957 gebouwd naar ontwerp van de architect Dirk Roosenburg, die de hyacintvorm bedacht als verwijzing naar het bollenteeltverleden van het gebied. De ventilatietorens van de Velsertunnel worden gezien als schoolvoorbeeld van een geslaagde balans tussen schoonheid en functionaliteit. In 2007 kregen ze de status van rijksmonument.

Rijksmonumenten
Elk jaar openen wij tijdens Open Monumentendag de deuren van een aantal Rijkswaterstaatwerken. Rijkswaterstaat beheert 175 monumenten zoals sluizen, stuwen, tunnels, bruggen en vuurtorens. Deze bouwwerken spelen een belangrijke rol voor de scheepvaart en het wegverkeer. En allemaal hebben ze hun eigen karakter. Dat is te danken aan hun functie, hun ontwerpers én aan de loop van de geschiedenis. In totaal beheert Rijkswaterstaat 6.600 bouwwerken, waarvan er bijna 1.700 dateren van vóór 1966. Daar zijn we trots op en daarom dragen we de beste zorg voor hun beheer.

Meer informatie over de monumenten van Rijkswaterstaat en de Open Monumentendag 2023 is te vinden op Onze monumenten door de jaren heen.

https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/onze-organisatie/onze-historie/onze-monumenten

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing