Open Monumentendag Akerendam zaterdag 9 september 2023

Door: Ab Jenema

Tijdens het weekend van de landelijke Open Monumentendag staat op zaterdag 9 september a.s. de poort van buitenplaats Akerendam in Beverwijk weer open voor bezoekers. Op deze dag kan men zowel het huis als de tuin bezichtigen.

De buitenplaats
Buitenplaats Akerendam in Beverwijk, een Rijksmonument, is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de 17e tot eind 19e eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In het landhuis op de buitenplaats, wat in het verleden de functie van woonvoorziening van ouderen had, is anno nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo gehuisvest.

De locatie wordt verder gebruikt voor door het Fonds georganiseerde bijeenkomsten en culturele evenementen, voornamelijk gericht op ouderen.

De tuin
Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomers die werden doorgebracht op de buitenplaats, grotendeels van gekweekte groenten en fruitsoorten uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin.

Achter huis Akerendam ligt een grote landschappelijke vijver met houten beschoeiing, gemaakt volgens een reconstructie van het model van rond 1850. De barokke spiegelvijver van voorheen werd eind 2020 gerestaureerd, evenals de keermuren van de gracht met de beide bruggen, grotendeels stammend uit de 17e eeuw. De ingrijpende restauraties hebben de belevingswaarde van het park van Akerendam sterk verhoogd en dankzij de welgekozen beplanting is er in elk seizoen wel iets te beleven.

Openingstijden
Huis en tuin zijn geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis. Bij de oranjerie in de moestuin zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar. De tuin is rolstoelvriendelijk en (invaliden)toiletten zijn aanwezig.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter bioscoop Cineworld.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing