Open Monumentendag in dorpskerk Heemskerk

Door: Ab Jenema

Heemskerk - Het thema van de Open  Monumentendag  2017 is “Boeren, burgers en buitenlui”, van oudsher de uitroep waarmee  de stadsomroeper  de aandacht van het publiek trok. Het ging om bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Nauw verbonden aan dit thema is de tentoonstelling in de Dorpskerk over landbouwwerktuigen in miniatuur ( schaal 1:8 ) nauwkeurig vervaardigd door de Heemskerkse  Gebr. Houtwipper. Een grote variatie van boerenwagens en karren, kruiwagens  en landbouwgereedschappen valt er te bewonderen.

Op de landbouwdagen in West-Europa (eind augustus nog op de landbouwdag in Keerbergen, België) zijn de Gebr.Houtwipper  al jaren geen onbekenden meer. In diverse modelbouwbladen verschijnen regelmatig artikelen over hun loepzuivere

mini-creaties van boerenwagens. De ontwerpers van deze creaties zullen ook aanwezig  zijn en vertellen u graag meer. Op 9 september  is het ook Nationale Orgeldag en dan  mag  de belangstelling voor het orgel  natuurlijk  niet ontbreken. 

Het historische  het Knipscheerorgel  uit 1857 zal deze dag worden bespeeld   van 11.00  uur tot 11.30 uur en van 13.00 uur tot 13.30 uur door  de vaste organiste Anja van der Ploeg  met een  gevarieerd programma van  o.a.J.P.Sweelinck, B.Galuppi, D. Buxtehude ,G.F. Händel en  J.S.Bach.

Iedereen is van harte uitgenodigd om dit alles te zien en te horen !

De kerk is open van 10.00-17.00 uur.  Adres  Kerkplein 1, Heemskerk.

Verder zijn er vrijwilligers zijn aanwezig die u graag meer vertellen over het interieur en  de geschiedenis van dit eeuwenoude kerkgebouw.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing