Open Monumentendag Uitgeest staat voor de deur

Door: Jan Pronk

Bijschrift foto: Het baarhuisje achter de katholieke kerk is een zeer klein rijksmonument

UITGEEST - In het weekend van 9 en 10 september vindt weer de Open Monumentendag plaats in Uitgeest. Het thema dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Niet alleen gebouwen zijn namelijk erfgoed, ook gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten kunnen erfgoedwaarde hebben. Dit jaar wordt de Open Monumentendag afgetrapt met een bijzondere lezing op 4 september.

Een bijzondere lezing en meer

Op maandagavond 4 september wordt de Open Monumentendag Uitgeest afgetrapt met een lezing in De Klop: “Begraafplaatsen als levend erfgoed”. Funerair historicus Wim Cappers vertelt u alles over hoe begraafplaatsen vandaag de dag betekenis krijgen als levend erfgoed. De lezing start om 20:00 (inloop vanaf 19:30 uur) en is vrij toegankelijk. U hoeft zich niet aan te melden.

In Uitgeest zijn een aantal monumenten te bezoeken. De molenaar van de molen De Dog leidt u graag rond op de plek waar hij zijn ambacht uitoefent –  en misschien wilt u wel een handje helpen bij het leggen van de zeilen? Ook de molen De Kat is te bezoeken. In de Protestantse kerk bent u welkom om de kerktoren te beklimmen mét uitleg over het bijzondere uurwerk, dat veel deskundig onderhoud vergt. U vindt alle informatie over deze en andere activiteiten in het programma.

Een dorp rijk aan monumenten

Erfgoedwethouder Jan Schouten: “Erfgoed is belangrijk voor Uitgeest. Ons dorp is rijk aan monumenten en geschiedenis. Daar mogen we trots op zijn, net als op de vele vrijwilligers en eigenaren die zich inzetten voor de zorg voor monumenten.”

Programma

Het volledige programma voor gemeente Uitgeest en de omringende gemeenten vindt u op de website van de gemeente Uitgeest (www.uitgeest.nl/monumentendagen) en in het gemeentehuis. U kunt het programma ook tijdens de Open Monumentendag ophalen bij de deelnemende monumenten.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing