Open Tuindag buitenplaats Akerendam 2022

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Wilt u meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e t/m de 21ste eeuw? Kom dan op zondag 12 juni a.s. tussen 10.00-17.00 naar de open dag. 

Akerendam

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de 17e tot eind 19e eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het Fonds organiseert. 

Oase van rust

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. 

Achter huis Akerendam lag tot voor kort een grote barokke spiegelvijver welke eind 2020 is gerestaureerd. De vijver is gemaakt volgens een reconstructie van de landschappelijke vijver met houten beschoeiing, zoals deze er rond 1850 uitzag. Ook de keermuren van de gracht met de beide bruggen, grotendeels stammend uit de 17e eeuw, zijn in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. De beide restauraties hebben de belevingswaarde van het park van Akerendam sterk verhoogd en dankzij de welgekozen beplanting zal er in elk seizoen wat te beleven zijn.

Openingstijden

De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis. Bij de oranjerie in de moestuin zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen. (Invaliden)toiletten zijn aanwezig.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter bioscoop Cineworld.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing