Opening nieuwe seizoen Ruïne van Brederode

Door: Ab Jenema

IJMOND - Vanaf woensdag 1 maart is de Ruïne van Brederode weer open en zullen er voor bezoekers zowel spannende historische evenementen plaatsvinden als bijzondere activiteiten. Het startschot vindt plaats in het weekend van 4/5 maart met op zaterdag 4 maart het begin van de geschiedenis van kasteel Brederode met levende personages en op zondag 5 maart het eerste maandelijkse koffieconcert.

Op zaterdag 4 maart wordt de officiële opening verricht om 14.00 uur door het hijsen van de vlag op de toren. Dit wordt gedaan door wethouder Robert te Beest samen met de levende nazaat Folkert van Brederode onder het toeziend oog van de oorspronkelijke eerste bewoner: de heer Willem van Brederode. Bij deze opening zal een grote afvaardiging ridders en jonkvrouwen aanwezig zijn van basisschool Het Kompas uit IJmuiden. Na de opening wordt het Brederodelied gezongen uit de vertelling 'De vloek van Brederode' van Piet Parée en klinken de vrolijke middeleeuwse klanken van de Trawanten van Banjaert en harpmuziek van Yolanthe Cornelisse.

Deze dag worden alle jongens en meisjes opgeroepen zich te onderwerpen aan een proeve van bekwaamheid met boogschieten en zwaardvechten onder leiding van Boogschutter Rob om zo de Compagnie (leger) van de heer van Brederode te kunnen uitbreiden. De heer Van Brederode zal met de Graaf van Holland, Floris V, die hem verzocht heeft het kasteel te laten bouwen, in de 'ridderzaal' aanwezig zijn om bezoekers te verwelkomen. Voor een ieder die nieuwsgierig is naar de Ruïne, het middeleeuwse leven en het verhaal van Aagje de Vertelster over de machtige familie Brederode staat de poort open van 10.00 tot 17.00 uur. Entree € 5,- per persoon vanaf 4 jaar.

Op zondag 5 maart is het eerste koffieconcert met het trio Kapriol 'Eruit of verzuipen'. In de kasteelkamer knettert zachtjes de open haard terwijl muziek, verhalen en beelden de ruimte vullen. Marian Nesse vertelt kleurige en humoristische anekdotes uit het levensverhaal van haar overgrootvader Hendrik Engelsman.

Alle verhalen worden muzikaal geïllustreerd door Nederlands- en Friestalige maritieme liederen en instrumentale deunen uit vroeger tijd. 

De  muziekgroep Kapriol bestaat uit Marian Nesse (accordeon), Marita Kruijswijk (fluiten) en Rutger Dijkstra (gitaar). Kapriol is bekend van hun krachtige a-capella zang en verrassende muzikale arrangementen. Het geheel wordt ondersteund door geprojecteerde beelden van oude foto's en tekeningen. Voor meer informatie over Kapriol zie www.marianta.nl. Aanvang: 11.30 uur tot 13.00 uur, de Ruïne is open van 10.00 tot 17.00 uur. Entree € 3,- (volw.) en € 1,50 (4-12 jaar). Na afloop is er de hoed voor de artiesten. 

Ruïne van Brederode, Velserenderweg 2, Santpoort Zuid, www.heerlijkheid-brederode.nl, openingstijden van 1 maart tot 1 november op woensdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

advertenties

Verhuis- en Transportbedrijf Johan Post
Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Beverwijkse Koeriersdienst en Stadspost
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl