Opening vaccinatielocaties Beverwijk en Zandvoort

Door: Ab Jenema

IJMOND - GGD Kennemerland breidt het aantal test- en vaccinatielocaties in de regio de komende weken uit. Op maandag 22 maart opent op P0 bij de Bazaar in Beverwijk een nieuwe test- en vaccinatielocatie. De vaccinatielocatie is geopend van 09.00 tot 16.30, met uitzondering van maandag en vrijdag. Dan is hij geopend van 12.30 tot 20.00.

Op maandag 29 maart opent de mobiele vaccinatielocatie in Zandvoort. Deze blijft voor een periode van tien weken staan. De locatie bevindt zich op het braakliggende terrein locatie naast Tolweg 10 (ZFM) met parkeergelegenheid voor patiënten op het terrein. De vaccinatielocatie is zeven dagen per week van 09.00 tot 16.30 geopend.

Beide locaties worden geopend door de betreffende burgemeester en de Directeur Publieke Gezondheid. Het is mogelijk om bij de opening aanwezig te zijn voor een item of artikel, neem hiervoor contact op.

Ruim 40.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 40.132 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 80-85 gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

Vaccineren met AstraZeneca komende week hervat
Het ministerie van VWS heeft de tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca beëindigd. Dit na advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB die hebben aangegeven dat de pauze niet langer nodig is. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken.

De zorgmedewerkers waarvan de afspraak is afgezegd vanwege de pauzering kunnen vanaf komend weekend een nieuwe afspraak maken. Deze medewerkers krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om contact op te nemen. Het vaccineren met AstraZeneca zal vanaf komende woensdag 24 maart worden hervat in de regio Kennemerland.

EMA heeft gisteren bevestigd dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is, en dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico’s. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (11 t/m 17 maart) waren er 1457 nieuwe besmettingen (265 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 308 meer dan vorige week; een toename van 27%. 

Deze week (11 t/m 17 maart) zijn er 16.856 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 1.617 meer dan vorige week.

In de regio is nog steeds ruim voldoende testcapaciteit. Wie zich op de testlocatie bij Schiphol laat testen, heeft de uitslag altijd dezelfde dag nog. Vaak zelfs binnen enkele uren. Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich daarnaast laten testen in Haarlem en Beverwijk. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. 

Validatietraject nieuwe (thuis)testen
GGD Kennemerland onderzoekt in samenwerking met het Streeklab Haarlem de mogelijkheden om zelf, thuis een Covid-19 antigeentest af te nemen. Het belangrijkste voordeel van deze werkwijze is dat iedereen zelf een test kan aanschaffen bij drogist of supermarkt en de test kan uitvoeren wanneer dat nodig is.

Om beide methoden te vergelijken worden inwoners gevraagd om naast de wattenstok van keel en neus die bij de GGD wordt afgenomen, een tweede test zelf thuis uit te voeren. Er worden komende week twee soorten thuistesten onderzocht:

·         Een test met een wattenstaafje dat ongeveer 2,5 cm in de neus wordt geschoven (alleen voor > 12 jaar en ouder)

·         Een test waarbij wat speeksel wordt verzameld in een opvangbakje (alleen voor > 4 jaar en ouder)

Hierna zullen we de uitkomsten vergelijken met de afgenomen PCR test.

Tot zover de media update van deze week. De volgende wordt verstuurd op vrijdag 26 maart.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing