Oproep Veilig Verkeer Nederland;

Door: Ab Jenema

IJMOND - "Gebruik de laatste vakantieweek om de school-thuisroute te oefenen". Juist na de zomervakantie bestaan er zorgen over de verkeersveiligheid van scholieren. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept alle kinderen en hun ouders daarom op om de laatste vakantieweek te gebruiken voor het oefenen van de school-thuisroute. De oproep vormt onderdeel van de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' en komt voort uit het feit dat jaarlijks vlak na de zomervakantie onder fietsende scholieren opvallend veel ongevallen plaatsvinden.

De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor de brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. Ze zijn lang niet altijd bekend met die route en de verkeerssituaties die ze onderweg tegenkomen. Daar komt het fietsen in groepen bij en de spanning hoe het allemaal zal zijn en of je wel in een leuke klas terecht komt. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen. "Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen'; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Zeven tips voor ouders om de nieuwe route naar school te oefenen
Ook al fietst je kind elke dag naar school en rijdt het zelfstandig naar vriendjes of sport toe, een nieuwe route is spannend. Dit komt onder meer door de onbekendheid van de route en het feit dat kinderen nog niet altijd in staat zijn om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is een eerste vereiste. Een schooltas achterop de fiets of op je rug geeft meer balans en MONO-fietsen zonder afleiding is een must. Vooraf oefenen neemt een deel van de onzekerheid bij je kind weg, waardoor hij of zij straks met een veiliger gevoel naar school fietst. Voor ouders ook veel prettiger.

Partners uit het bedrijfsleven geven steun aan 'De scholen zijn weer begonnen'
Met Veilig Verkeer Nederland zien ook veel bedrijven de noodzaak in van VVN's jaarlijkse campagne 'De Scholen zijn weer begonnen'. Zo ondersteunen onze partners verzekeringsmaatschappij Interpolis, autoleasemaatschappij Athlon Nederland, Picnic, VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen), en Nextdoor via hun eigen kanalen de campagne, en zorgen hiermee voor een waardevolle versterking en een groter bereik van de campagneboodschap.

*Bronnen; Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015; Kinderen van 0 tot 14 jaar SWOV juli 2019

Relevante links en extra persinformatie gericht op jeugd - en jongerenmedia

vvn.nl/thuis/mijn-kind-in-het-verkeer/veilig-naar-de-brugklas

vvn.nl/files/media/files/Folder%20%27Goed%20voorbereid%20naar%20de%20brugklas%27_1.pdf

vvn.nl/dszwb

vvn.nl/fietscheck

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing