Opstand aan het Noordzeekanaal – lezing door Conny Braam

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - In het kader van de Maand van de Geschiedenis die dit jaar ‘Opstand’ tot thema heeft, vertelt Conny Braam dinsdagavond 9 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek aan het Kerkplein in Beverwijk over rebelse praktijken tijdens het graven van het Noordzeekanaal.

In 1864 wordt begonnen met het graven van het Noordzeekanaal zodat handelsschepen uit de wingewesten met hun kostbare waren aan boord makkelijker de Amsterdamse pakhuizen kunnen bereiken. Omdat dit kanaal met de hand moet worden gegraven trekken vele duizenden doodarme polderwerkers met hun gezinnen uit het hele land naar het duingebied bij Velsen. Het helse graafwerk en de keiharde belangen van de Amsterdamse Kanaalmaatschappij roepen de razernij op van de gravers, die onder mensonterende omstandigheden moeten leven en werken. Uiteindelijk zal dit tot een grote opstand leiden met consequenties voor de hele omgeving.

Conny Braam (1948) schrijft romans en verhalen. Ze was jarenlang betrokken bij de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Haar trilogie over de familie Abrahams (De woede van Abraham, De onweerstaanbare bastaard, Het schandaal), een serie historische romans die start aan het eind van de negentiende eeuw en langs de Eerste en Tweede Wereldoorlog voert, speelt zich af Velsen en IJmuiden en omgeving.

Toegang: € 7,50 / bibliotheekleden betalen € 5,-. Kaarten zijn tijdens de openingstijden verkrijgbaar bij de vestigingen van Bibliotheek IJmond Noord. Of koop ze online via www.bibliotheekijmondnoord.nl  (zie daar de Agenda bij 9 oktober). 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Conny Braam, telefonisch via 

0255 - 522744 of per e-mail via [email protected].

Verzoek om naamsvermelding fotograaf: de met dit bericht als afzonderlijke bijlage meegestuurde, van Conny Braam ontvangen foto is van de hand van Cornelie Tollens.  

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing