Opvallende opmars jonge huizenkopers

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Starters krijgen het desondanks steeds moeilijker op huizenmarkt.
Al een aantal kwartalen op rij is sprake van een opvallende stijging bij de groep jongvolwassen starters op de huizenmarkt. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aandeel jonge starters tot 25 jaar in het tweede kwartaal van 2017 opnieuw een sterke stijging laat zien van maar liefst 85 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. Hoewel starters het steeds lastiger krijgen om in te stromen op de woningmarkt, groeit deze groep opvallend genoeg aanzienlijk. De opmars van deze jonge starters is mede te danken aan de financiële hulp die zij krijgen van ouders, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking, of doordat zij spaargeld inbrengen in de hypotheek.

De jongvolwassenen zijn momenteel nog een kleine doelgroep, maar laten al een aantal kwartalen op rij een sterke groei zien. De grootste stijging bij de groep jongvolwassenen in het tweede kwartaal van 2017 zien we in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel. In deze provincies stijgen de huizenprijzen minder snel ten opzichte van de Randstad, waardoor woningen beter betaalbaar zijn voor de jonge starter. Ook is in deze regio’s minder concurrentie van andere woningkopers in vergelijking met de grote steden. Het gemiddelde hypotheekbedrag van de jonge starter ligt rond de 155.000 euro. Van deze groep sluit 90 procent een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, zodat zij kunnen profiteren van de voordelen die NHG biedt. Daarbij krijgen veel jonge starters financiële hulp van ouders bij het kopen van een eerste woning.

Starters verliezen opnieuw terrein
De stijging bij jonge starters is opvallend, omdat het aandeel starters op de woningmarkt sterk daalt. Voor de meeste starters wordt het steeds lastiger om een woning te kopen. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de krapte op de woningmarkt. Vooral in de grote steden is nog steeds sprake van een stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag, met name in Utrecht en Amsterdam. In de grote steden daalt zowel het aantal alleenstaande als samenwonende starters sterk: gemiddeld met 30 procent. Bovendien wordt het voor starters vanaf 1 januari 2018 nog lastiger om een woning te kopen, want vanaf dan mogen zij nog maar 100 procent van de marktwaarde van de woning lenen. Met als gevolg dat er nog meer eigen geld ingebracht moet worden om de overige kosten voor het kopen van een woning te financieren, zoals de makelaars- en notariskosten.

Woningmarkt sterk veranderd
De Hypotheker stelt vast dat de woonlasten als percentage van het inkomen voor starters nu veel hoger zijn dan twintig jaar geleden. De woningmarkt is veranderd en hierdoor is het veel lastiger voor starters om in te stromen. Om alle bijkomende kosten te financieren, hebben starters steeds vaker financiële hulp nodig. Hierdoor doen zij concessies bij de aankoop van een woning, bijvoorbeeld een kleinere woning of een andere locatie, of blijven ze noodgedwongen langer huren. “Ook starters in Beverwijk worden onevenredig hard geraakt door alle maatregelen op de woningmarkt”, vertelt Jozsef Farkas van De Hypotheker in Beverwijk. “Hierdoor kan deze groep geen hypotheek afsluiten voor veel lagere maandlasten dan het bedrag waarvoor ze nu huren. Dat verschil kan oplopen tot een paar honderd euro per maand.”

“De Nederlandsche Bank wil dat de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis - de zogenoemde loan to value - maximaal 90 procent bedraagt. Dit heeft tot doel de financiële weerbaarheid van vooral jonge huiseigenaren te vergroten en de huizenmarkt te stabiliseren. Dit betekent echter dat ruim 7 op de 10 starters hun koopplannen moeten uitstellen”, vertelt Farkas. “De Hypotheker pleit ervoor om deze verhouding niet verder terug te brengen, want dat maakt het voor starters alleen maar moeilijker om een woning te financieren.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing