Organisaties willen samenwerken aan armoedebestrijding

Door: Ab Jenema

foto gemeente Velsen.

IJMOND - In Velsen leven ruim 5000 mensen rond het  minimum inkomen, waaronder 900 kinderen.  Ruim 100 professionals uit Velsen en omgeving waren donderdag 17 oktober in het gemeentehuis om te praten over armoede in Velsen. En vooral om op een andere manier  te kijken naar armoede dan dat tot nu toe gebeurt.

Zo reageren veel mensen die niet veel geld te besteden hebben  vaak anders dan dat je eigenlijk zou verwachten. Door stress  zijn ze vaak minder goed in staat zijn om beslissingen te nemen die goed zijn voor de langere termijn. Dit werd onderbouwd door lezingen over de werking van het brein door hoogleraar psychologie Victor Lamme en door Nadja Jungmann, lector schulden en incasso.

Ook was er aandacht voor de relatie tussen armoede en het niet of slecht kunnen lezen. Brieven en rekeningen zijn vaak te ingewikkeld. Mensen begrijpen de teksten niet waardoor schulden kunnen ontstaan of oplopen. Er  wordt geen hulp gezocht omdat men nergens leest dat er hulp  voor hen is.  Bibliotheek Velsen leert het lezen van mensen te verbeteren en het taboe over niet kunnen lezen  te doorbreken. Het Financiële Administratie Thuis (FAT) van Socius helpt mensen bij het invullen van formulieren.

Ervaringen uit de praktijk
Er waren veel verschillende organisaties aanwezig waaronder basisscholen, GGD, woningcorporaties, Voedselbank, Schuldhulpmaatje, hulpverleners, bewindvoerderskantoren, politie, Rabobank en medewerkers en raadsleden van de gemeente Velsen.  Ze deelden verhalen uit de praktijk en  bespraken wat er nodig is om armoede in Velsen aan te pakken. Bijvoorbeeld door betere samenwerking.

Wethouder Marianne Steijn was blij met de opbrengst van de middag. “Met deze kennis en informatie hebben we goud in handen om armoede op een andere manier aan te pakken. Een uitdaging welke ik nooit alleen kan oplossen, maar waarbij samenwerking noodzakelijk is. De opbrengst van deze middag is een belangrijke stap in de goede richting”.

 

Volgend jaar wordt een nieuw armoedebeleid vastgesteld.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing