Orgelconcert in OLV van Goede Raad

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Ter herdenking van het feit dat Henk Bart 40 jaar geleden op 13 januari 1973 achter het orgel van de Goede Raadkerk overleed wordt er aanstaande zondag 13 januari vanaf 15:00 uur een orgelconcert in deze kerk gegeven door de bekende IJmuidense organiste Anja van der Ploeg. Zij zal een aantal werken spelen van Buxtehude, Bach, Boellmann, Mendelssohn, Franck en Nieland, die Henk Bart ook op zijn repertoire had staan. Ook de kleinzoon van Henk Bart speelt die middag een stuk van Bach.

Op 1 januari 1934 werd de toen 17 jarige Henk Bart benoemd tot organist van de OLV van Goede Raadkerk. Henk speelde voordien al voor de Jozefgezellen in de H.Agathakerk aan de Breestraat. Pastoor van de Pavoordt was het daar niet mee eens en heeft Henk naar de Goede Raadkerk gehaald. De familie Bart was muzikaal. Vader Kees zong in het koor van de H.Agatha en speelde af en toe op een harmonium waarop Henk ook heeft leren orgel spelen. Ome Piet uit Wormer speelde orgel en blokfluit. Als de familie bij elkaar kwam werd er altijd over muziek gesproken. Grootvader Engelbertus was een goede bariton. Henk kreeg les van Olivier Koop uit Heemstede die muziekleraar was op de Kweekschool aan de Baanstraat. In 1939 behaalde Henk het organistendiploma van de Katholieke Dirigenten en Organisten Vereniging in Utrecht. Een groot harmonium met twee klavieren en vol pedaal had Henk ondertussen aangeschaft. Dat harmonium paste mooi op de plaats van de oude bedstee op Arendweg 75.

Na afloop van het concert kan er nagepraat worden onder het genot van een kopje koffie/thee of een glas Glühwein. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte ter dekking van de kosten.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing