Originele houtsnedes Henriëtte Boerendans bij KEK

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - ‘Goed toegankelijk voor kleuters’, zo worden de prenten van kinderboekenmaker Henriëtte Boerendans wel getypeerd. Maar daarmee doe je haar werk schromelijk tekort. Een goed prentenboek is een klein kunstwerk op zich en dus voor elke leeftijdsgroep interessant. Zowel kinderen als volwassenen herkennen en waarderen kwaliteit. De prenten van Henriëtte Boerendans worden gekenmerkt door een heldere compositie, warme kleuren en zachte lijnen die toch precies en trefzeker zijn. KEK organiseert in het teken van de Kinderboekenweek van 9 oktober tot 20 november een tentoonstelling met de originele houtsnedes uit haar kinderboeken. 

Het begon allemaal tijdens haar opleiding aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Daar ontdekte Boerendans haar voorliefde voor houtsnedes. Voor haar geen potlood of verfkwast om haar verbeelding vorm te geven, maar beitels, gutsen en inktrollers. Na haar opleiding vertrekt ze naar Amsterdam waar ze ook nog de Lerarenopleiding Witte Lelie volgt en een atelier, op zolder, in Amsterdam-West weet te bemachtigen. Daar ligt nu haar gereedschap en staat een gigantische etspers van 500 kg, waarop zij haar houtsnedes drukt. Drukken is een vak apart, tijdrovend en intensief. Maar dat neemt ze voor lief. Want het resultaat, met vele lagen, past bij haar verstilde landschappen en heldere kinderboekprenten. 

De kwaliteit van haar werk blijft de afgelopen jaren niet onopgemerkt. In 2014 behaalt ze de Vlag en Wimpel (eervolle vermelding voor Nederlandse kinderboeken) voor haar boek ‘Nul is een raar getal’. In 2016 prijkt haar ‘Aap Beer Zebra’ op de zogeheten longlist voor de Jan Wolkers Prijs. En in 2017 wordt hetzelfde kinderboek genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Haar prenten spreken niet alleen alle leeftijden aan, ook vele nationaliteiten. Behalve in Nederland exposeert Henriëtte in Finland, Estland, Canada, China, Japan en Korea. Allerlei dieren, van de doodgewone eend, muis, egel en hond, tot meer exotische soorten als zebra’s, giraffen en olifanten worden door haar vastgelegd. Nooit snoezig of poezelig, wél stoer en aandoenlijk. 

Een selectie van die originele houtsnedes is vanaf 9 oktober tot en met 20 november te bekijken in de KEK-expositieruimte in het Kennemer Theater. Hoogtepunt is het Kinderboekenfeest dat KEK samen met de bieb, het Centrum van de Kunsten en het Theater organiseert. Ben je een beetje nieuwsgierig en maak je graag dingen? Dan kun je zondag lekker tekenen en stempelen onder leiding van Henriëtte zelf! Haar workshop heet ‘Pulletje’ en is gratis. Haar opdracht aan alle kinderen die meedoen, is: 'Teken en stempel de mooiste vogel op het nest'. Zorg dat je erbij bent! Zondag 14 oktober, 14-16 uur, Kerkplein 3, Beverwijk. 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing