Pater Nielen 65 jaar priester

Door: Jan Pronk

IJMOND - Pater Nielen viert op 9 juli zijn 65-jarig priesterfeest in de Apostelkerk, Van Riemsdijklaan 120, Beverwijk. Bij de plechtige hoogmis is Mgr. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam de hoofdcelebrant, in concelebratie met pater Nielen en de aanwezige priesters. Pater Nielen, geboren in 1928 in Wormerveer, studeerde in de missiehuizen van Mill Hill voor priester. Zijn priesterwijding vond plaats in het missiehuis van Mill Hill in Londen. Daarna studeerde hij in Rome af als Doctor in de filosofie. Na 4 jaar filosofieles gegeven te hebben in het missiehuis in Roozendaal vertrok hij naar de missie in Kameroen. Daar heeft hij 43 jaar gewerkt. In 1986 heeft pater Nielen de explosie in het Nyosmeer meegemaakt. Een gaswolk van giftige dampen steeg uit het meer op en zaaide dood en verderf. 1746 doden, 659 gewonden en verder een aantal dode dieren, zoals 3952 koeien, 552 geiten, 82 honden, 7 paarden, 3404 kippen, 337 schapen, 8 katten en 2 ezels.  Alle parochianen waren dood en de kerk van Nyos ging dicht.Frank Westerman beschrijft deze ramp in zijn boek ‘Stikvallei’.

Pater Nielen heeft zorg gedragen voor vele priesterroepingen in Kameroen. Cosmas, een van de jonge priesters, begeleidde de schrijver Frank Westerman in Kameroen. Cosmas vertelde aan de schrijver, dat hij pater Nielen thuis in Heemskerk bezocht had. ‘Pater Nielen heeft een eigen keukentje’, zei hij. De schrijver zei dat hij dat ook had gezien; voor mij had hij een blik tomatensoep opgewarmd. ‘Voor mij ook’, zei Cosmas. ‘Is het niet triest?’ De schrijver begreep niet meteen wat het trieste aan de situatie was. ‘Hij heeft geen kok’. Cosmas bedoelde: de pater heeft in Nederland niet eens een kok! Naast het bouwen van kerken werden er door pater Nielen veel scholen gebouwd. Dat was vooral belangrijk voor de meisjes om kook- en naailes en huwelijksvoorbereiding te krijgen; anders zouden ze niets leren. Op 75-jarige leeftijd mocht pater Nielen naar Nederland terugkeren. Hij vond zijn ‘thuis’ in de Apostelkerk, waar hij dagelijks de H. Mis opdroeg. In 2012 vierde hij in de Apostelkerk het 50-jarig bestaan van de Apostelkerk en zijn 60-jarig priesterfeest. Hij kreeg van de parochie een reischeque voor de vliegreis naar zijn geliefde Kameroen aangeboden. Om verschillende redenen heeft hij daar geen gebruik van gemaakt. “Mijn enige vreugde is om de kerkgemeenschap te zien bloeien en ik ben zo blij met de Aanbidding van het Heilig Sacrament op iedere donderdag, ingesteld in het jubileumjaar 2012.”

Op 19 april vertrok pater Nielen vanwege zijn hoge leeftijd naar het moederhuis van Mill Hill in Oosterbeek. Hij keert op 9 juli terug naar Beverwijk om zijn 65-jarig priesterfeest te vieren met de aanwezige priesters en de parochianen. Om 12.30 uur is de plechtige hoogmis en van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een receptie in de ‘Grenspost’. 

advertenties

Fietspoint
Autoverzekering vergelijken
Café-Biljart Carillon
Bloemsierkunst De Duinroos
Energie vergelijken
Goedkoopste Energieleverancier
TarwegrasKoning
Energie Vergelijken
Energievergelijker
Lenary.nl
Kentekencheck
Sim Only Check
goedbegin.eu
Vergelijk vaste lasten
Startpagina24.com
Ikvergelijk.nu
Online Casino Informatie
Telefoon.nl
Creditcard.nl
huizenmarkt.nl
Independer
TV Expert
Radio Control Expert
SimOnly Discount
Outdoor kleding
Uitvaartverzekering.nl
HaardenExpress