Planten eerste boom markeert start renovatie en compensatie groen langs Pontweg Velsen-Noord

Door: Jan Pronk

VELSENNOORD - Met het officieel planten van de eerste boom gaven wethouder Sebastian Dinjens van gemeente Velsen en stakeholdermanager Hollandse Kust (noord) (west) Manon Raats van TenneT op woensdag 26 januari het startschot voor de vergroening langs de Pontweg in Velsen-Noord. Met de pont in de rug, komen links 60 nieuwe bomen te staan. Tegelijkertijd renoveert de gemeente aan de rechterkant de groene buffer tussen het fietspad en de industrie.

"De afgelopen maanden zijn er in Velsen-Noord veel bomen gekapt", vertelt wethouder Sebastian Dinjens. "Onder meer doordat de iepziekte hier hard heeft toegeslagen. Gelukkig gaan we nu veel bomen en struiken aanplanten. Met dit herstel krijgt de Pontweg zelfs een groener uiterlijk dan voorheen."

Volgens Maikel Plug, projectvoorbereider Groen bij de gemeente krijgt het gebied rond de Pontweg een flinke upgrade. "Langs het fietspad aan de linkerkant, vanaf het water tot aan de kruising Noordersluisweg / Concordiastraat komen 60 resistente iepen. Die kunnen prima tegen de sterke zeewind en met een mix van drie soorten verkleinen we de kans op uitval."
De bomen aan de linkerkant maken deel uit van de compensatie van de bomenkap door TenneT in 2019 langs de Zeestraat in Wijk aan Zee. Dat was nodig voor de bouw van het transformatorstation.
In het kader van deze compensatie door TenneT worden vanaf 2 februari ook in Velserbroek en Santpoort 91 bomen aangeplant. Deze komen aan weerszijden van de taludhellingen van de fly-over te staan.

Renovatie groenstrook

Omdat er de afgelopen jaren veel iepen zijn uitgevallen door iepziekte, is ook de groenstrook aan de rechterkant toe aan nieuw leven. Hier komen geen iepen terug, maar een mix van populier, berk en eik. Plug: "Verder vullen we deze groene buffer tussen het fietspad en de industrie met in totaal 5.500 stuks bosplantsoen. Hierbij zitten zo'n duizend zaailingen, die TenneT voorafgaand aan de inrichting van hun werkterrein aan Leeghwaterweg samen met vrijwilligers van de landelijke campagne Meer Bomen Nu van Urgenda uit het Wijkeroogpark hebben gered."

Grotere plaatje

Wethouder Sebastian Dinjens: "Deze aanplant sluit mooi aan op de doelstellingen van het 'Groenstructuurplan Velsen visie 2030' dat in 2019 is vastgesteld. In dat plan hebben we de ambitie uitgesproken om de groene hoofdstructuren te versterken en met elkaar te verbinden. Zo is de Pontweg een belangrijke verbinding tussen IJmuiden, het Noordzeekanaal en Velsen-Noord. De aanplant van deze nieuwe groenstructuur past zo binnen het grotere plaatje voor het Velsense groen."

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing