Plaquette ingebruikname Zeesluis IJmuiden onthuld

Door: Ab Jenema

Bron: Chee Janssen

IJMOND - Op 26 januari 2022 opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander vanuit het Sluis Operatie Centrum (SOC), met een druk op de knop de binnendeur van Zeesluis IJmuiden. Bij het bediengebouw van de zeesluis is op 11 oktober 2022 een plaquette onthuld ter herinnering aan dit historische moment van officiële ingebruikname.

De onthulling van de plaquette werd verricht door vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en Rijkswaterstaat.

Ervaringen positief
De ervaringen met Zeesluis IJmuiden zijn, sinds de openstelling, positief. Het schutten verloopt efficiënt en is beter te plannen. Afhankelijk van het aanbod van schepen wordt er via de nieuwe zeesluis of via de Noordersluis geschut, om het indringen van te veel zout te voorkomen. Deze situatie van aanbodgestuurd schutten duurt nog tot eind 2024. Dan is de maatregel selectieve onttrekking operationeel, waarbij het zoute water weer naar zee wordt afgevoerd.

Getijdeonafhankelijk
Het is voor schepen mogelijk getijdeonafhankelijk via de grootste zeesluis ter wereld het Noordzeekanaal op te varen. Hierdoor zijn de havens van Amsterdam 24/7 bereikbaar. Dit maakt de dienstverlening betrouwbaarder, wat bijdraagt aan belangrijke transities in de havens, zoals de energietransitie en de omslag naar een circulaire economie.

Aanleg Zeesluis
De aanleg van Zeesluis IJmuiden startte in juli 2016 en werd in augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen met de zeesluis. De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929, die na bijna honderd jaar aan vervanging toe is.

Samenwerking
Zeesluis IJmuiden kwam tot stand in een samenwerkingsverband van de convenantpartijen ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam samen met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Aannemersconsortium OpenIJ de zeesluis gebouwd. OpenIJ is de komende 25 jaar nog verantwoordelijk voor het onderhoud.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing