Plaquette voor Beverwijkse verzetsheld Wim van der Geest

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Afgelopen vrijdag 29 oktober vertrok een grote delegatie uit Beverwijk naar Brunssum, Zuid Limburg, toch een autorit van 2 ½ uur, ter gelegenheid van de onthulling van een plaquette te nagedachtenis aan de Beverwijker pater Wim van der Geest.
Onder zijn leiding zijn in de Tweede Wereldoorlog o.a. ruim 200 kinderen bij gastgezinnen in Brunssum ondergebracht. Ondanks het feit dat toentertijd een derde van de inwoners  NSB stemde, er woonden ook veel Duitsers, is niemand tijdens deze oorlog verraden.
Zelf moest pater Wim in 1944 onderduiken omdat de bezetters hem wilden arresteren, toen heeft zijn broer Jaap van der Geest zijn werk voortgezet.

Naast burgermeester Martijn Smit en zo'n 25 neven en nichten (Geestverwanten) van heeroom Wim van der Geest, was ook een delegatie van Samen Lokaal aanwezig. Ali Bal en Cor Bart vertegenwoordigden de veel te vroeg overleden stadsgenoot Alex van Luijn die dit initiatief naar Beverwijk had gebracht.
Ook Inge en Sebastiaan van Luijn waren aanwezig om een bloemetje te leggen mede namens Alex.

Jac Aldewereld wil met zijn stichting de herinnering aan dit unieke oorlogsverhaal levend houden en hoopt dat Beverwijk dit ook doet want de heldendaden van deze Beverwijkse jongeman mogen nooit vergeten worden. Deze boodschap kreeg burgermeester Smit mee.
Bizar feit, nog geen 24 uur later kwamen alle Geestverwanten weer bijeen voor de uitvaart van neef Wim van der Geest (73) die deze week plotseling overleed. Vernoemd naar zijn heeroom Wim.

Extra info: 

Wim van der Geest wordt op 8 december 1913 geboren in Beverwijk. In 1940 wordt hij tot priester gewijd en wil hij als missionaris naar China. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten en in het voorjaar van 1942 wordt hij kapelaan in de parochie H. Vincentius a Paulo te Brunssum.

 

In augustus 1943 wordt pater Wim van der Geest rayonleider van de 'Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers' district Brunssum en Omgeving. Onder zijn bezielende leiding wordt op allerlei manieren hulp verleend aan onderduikers en mensen uit het verzet. Hij coördineert en regelt tientallen onderduikadressen, vooral voor Joodse kinderen, bonkaarten om te zorgen dat iedereen ook te eten had, en valse persoonsbewijzen.

In mei 1944 moet hij zelf onderduiken want de bezetters willen hem arresteren. Door een tip weet hij te ontkomen en de oorlog te overleven.

 

Het verzetswerk eiste in zijn verdere leven zowel psychisch als fysiek een zware tol. Slechts 55 jaar oud overlijdt Pater Wim van der Geest op 17 mei 1969.

 

Er is ook een biografie over hem geschreven:  "De Oorlog. Levenslang"

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing