Pollution Art 2023 van start bij de Sleutelbloem

Door: Jan Pronk

Foto: Sarah, Nilay en Vienna van groep 7 van de Sleutelbloem aan de slag met Pollution Art.

BEVERWIJK - Bij kindcentrum de Sleutelbloem wordt volop gewerkt. Daar maken de kinderen kunst van afval. Met een mooi woord noemen ze dat Pollution Art. Onder begeleiding van kunstenaar Francesca Heijnis werken ze aan een groot kunstwerk waarmee ze de mensen willen laten zien dat je zuinig met de natuur om moet gaan en geen afval mag laten slingeren.

Pollution Art wordt aangeboden door de gemeenten Beverwijk en Heemskerk in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Een uniek project volgens projectleider Mark van der Jagt. “Met Pollution Art werken we niet alleen aan de kunstzinnige vorming, maar vervlechten we dit met thema’s als duurzaamheid, toerisme en zwerfafval. Een prachtig voorbeeld hoe je kunst inzet op maatschappelijke terreinen”, aldus Mark van der Jagt.

Red de vissen

Op de Sleutelbloem werken de kinderen aan een vier meter hoge bloem van bladeren gevuld met touw van visnetten, plastic doppen en natuurlijk oude sleutels. Volgens Sarah, Nilay en Vienna van groep 7 zeer belangrijk werk. “We moeten leren plastic niet op het strand of in het water te gooien, maar in de prullenbak. Zo redden de vissen en andere zeedieren het echt niet en gaan ze misschien dood.” Kunstenaar Francesca illustreert dit gevaar in de klas met een foto van een zeeschildpad die verstrikt is geraakt in plastic netten. Ze vraagt de hulp van de kinderen om samen met haar het kunstwerk te maken dat in de zomer in Wijk aan Zee komt te staan en daarna een permanente plaats zal krijgen op het schoolplein van de Sleutelbloem.

Anne Frankschool start in februari

Niet alleen op de Sleutelbloem in Beverwijk maken de kinderen Pollution art, ook in Heemskerk bij de Anne Frankschool schudden de kinderen de volwassenen wakker met kunst gemaakt van afval. In februari starten de groepen 6 en 7 met het thema waterwereld en ontwikkelen ze een soort reuze globe van gevonden en verzameld afval.

Fietsroute

De kunstwerken van de Sleutelbloem en de Anne Frankschool maken deze zomer deel uit van de Pollution Art Fietsroute die je in Beverwijk, Heemskerk en Velsen langs diverse kunstwerken brengt die de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten. Andere bezienswaardigheden in die route zijn eerder gemaakte kunstwerken door de basisscholen uit de gemeenten en eigen werk van lokale kunstenaars die ons er blijvend aan herinneren dat afval (gescheiden) in de prullenbak moet belanden.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing