Predikaat 'beste zorg' voor obesitascentrum

Door: Bos Media Services

BEVERWIJK - Zorgverzekeraar CZ geeft vanaf 2017 het obesitascentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) het predicaat 'beste zorg' bij maagoperaties voor gewichtsvermindering. CZ bestempelt hiermee het RKZ als voorkeursziekenhuis op het gebied van maagoperaties, die obesitaspatiënten kunnen helpen bij hun strijd om gewicht te verliezen. 

Voorbeelden van deze operaties zijn maagverkleiningen en maagomleidingen. Het RKZ voert operaties voor gewichtsvermindering uit sinds de jaren tachtig en heeft veel ervaring en expertise op dit gebied. CZ beoordeelt de ziekenhuizen op tien punten. Het RKZ Obesitascentrum voldoet aan alle gestelde voorwaarden. Zo moeten er minimaal 100 operaties per jaar per chirurg uitgevoerd worden, minstens twee soorten maagoperaties geboden worden en moet het behandelteam bestaan uit verschillende medisch specialisten, zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de aanwezige deskundigheid.  Hoe vaker een operatie wordt uitgevoerd, des te meer expertise er aanwezig is. In het RKZ werden vorig jaar 351 maagoperaties uitgevoerd. In 2016 verwacht het RKZ bijna 500 operaties uit te voeren.

Ook wordt bij de beoordeling gekeken naar het percentage patiënten dat om medische redenen opnieuw terug moet komen binnen 30 dagen na de operatie. Bij het RKZ ligt dit op 1.5% in 2015. Landelijk ligt dit gemiddelde op 2.2%. Jaap van den Heuvel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het RKZ: "We zijn erg blij met dit label voor beste zorg. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel en het label van CZ bewijst dat we hier heel goed mee bezig zijn."

Het RKZ Obesitascentrum werkt sinds 2009 intensief samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek in Beverwijk. Door de gecombineerde expertises wordt een compleet operatietraject rondom een maagverkleinende ingreep voor obesitaspatiënten aangeboden. Chirurg Huib Cense, één van de drie chirurgen van het RKZ Obesitascentrum: "Vanuit het RKZ voeren wij de operatie uit. De Nederlandse Obesitas Kliniek verzorgt het voor- en natraject voor de patiënt. De samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek  verloopt heel goed. Patiënten zijn bij ons allebei in deskundige handen."

Voorlichtingsavonden
Het RKZ Obesitascentrum en de Nederlandse Obesitas Kliniek organiseren samen een aantal voorlichtingsavonden voor patiënten met obesitas die overwegen een maagoperatie te ondergaan. De eerstvolgende bijeenkomst in Beverwijk is donderdag 10 november 2016. Op www.rkz.nl/agenda is meer informatie te vinden over de voorlichtingsavonden.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing