Presentatie boek Het dorp Velsen Noord

Door: Ab Jenema

De omslag van het boek. (ontwerp Arie van Dongen)

VELSEN-NOORD - Op woensdag 27 november verschijnt het boek Het dorp Velsen-Noord. Het eerste exemplaar zal Wim Spruit, de schrijver van het boek, uitreiken aan Bram Diepstraten, wijkwethouder Velsen-Noord. De presentatie is om 15.00 uur in wijkcentrum De Stek aan de Heirweg 2.

Iedereen die het boek al heeft besteld of het wil kopen (€ 19,50) kan terecht tot 18.00 uur.

Daarna is ‘Het dorp Velsen-Noord’ te koop in de boekhandel (€ 22,50): Gemakswinkel Rozing, Wijkerstraatwg 175, Velsen-Noord. Read Shop, Breestraat 77, Beverwijk en Boekhandel Stumpel, Van Coevenhovenstraat 35, Heemskerk.

Bestellen via de website www.dorpvelsen-noord.nl is ook mogelijk.De auteur heeft de geplande 200 bladzijden ruim overschreden: het boek telt 320 bladzijden, verschijnt op groot formaat en bevat honderden foto’s. 

De presentatie wordt van muziek voorzien door het duo Gerbrand Castricum en Hans Oldenburg (zang en gitaar). Tekstschrijver en componist Jan Schrama geeft aan elke bezoeker een exemplaar van zijn muziek cd’s Velsen-Noord èn Velsen-Noord 2 cadeau.

Ook vindt de uitreiking plaats van enkele exemplaren Velsens aardewerk aan een aantal intekenaars die bij loting zijn vastgesteld. Het aardewerk is begin vorige eeuw gemaakt in Potterie Kennemerland, destijds gevestigd aan de Wijkerstraatweg.

Het boek geeft vooral de eigentijdse geschiedenis van het dorp weer. De verschillende buitenhuizen en boerderijen, buurten en wijken, scholen, kerken, (sport)verenigingen, sociale en culturele leven, bedrijven en middenstand komen aan bod. Bijzondere aandacht is er voor het dorp in de Tweede Wereldoorlog: het verzet, de razzia op 16 april 1944, de evacuaties en bombardementen.

De auteur geeft interviews en ‘geschreven portretten’ weer van bekende Velsen-Noorders, onder wie ondernemer Loek Scholten, huisarts Gert Fierstra, kapper Jan Waagmeester, wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, kunstschilder Cees Keeman, Dirk Kat (De Kijkgrijp), sportvrouw Ingrid Haringa, sportarts John Rolink, sportjournalist Theo Reitsma, musicus Jan Schrama, supervrijwilliger Jan Mellies en het echtpaar Hekman-Damstra, bekend van de oudpapieracties. Aan zowel de Kibboets Beverwijk (Gildenlaan, Velsen-Noord) en Potterie Kennemerland is een hoofdstuk gewijd.   

 

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing