Presentatie boek ‘Lang leve de Klompenkerk’,

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK - Presentatie boek ‘Lang leve de Klompenkerk’, over ruim 100 jaar Onze Lieve Vrouw van Goede Raad. De Onze Lieve Vrouw van Goede Raad is een kerk met een meer dan honderd jaar lange geschiedenis. Een roerige geschiedenis bovendien. Alle reden voor het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (HGMK) om over dit bijzondere en monumentale gebouw het geschiedenisboek ‘Lang leve de Klompenkerk’ uit te brengen. De presentatie is op zaterdag 22 december in de Goede Raadkerk.

De Klompenkerk is de geuzennaam voor de Onze Lieve Vrouw van Goede Raad. Het was van oorsprong de kerk van de – klompen dragende – tuinders van Beverwijk en Wijk aan Zee en Duin. Volgens de overlevering legden zij hun dubbeltjes en kwartjes bijeen om de kerk te bouwen (1915), uit te breiden (1927), te versieren met religieuze kunst en te onderhouden.

Al enkele jaren verzamelde een groepje getrouwen van de Goede Raadkerk historische gegevens, wetenswaardigheden en verhalen. Zij benaderden oud-journalist Jan Butter om alles netjes op een rijtje te zetten en waar nodig aan te vullen. De geschiedenis wordt afgewisseld met opmerkelijke voorvallen. Voorts vertellen enkele betrokkenen over hun persoonlijke band met de kerk.

Er komt van alles en nog wat langs: de bouwgeschiedenis, de architect, de pastores, de hoogtijdagen, de oprichting van scholen en de snelle afbrokkeling van het kerkbezoek. En passant ontstaat een beeld van het kerkelijk leven in Beverwijk in de vorige eeuw. Ook is er aandacht voor de recente geschiedenis: de strijd om het behoud van de kerk tot en met het gedwongen vertrek van de gelovigen in 2015.

Verder aan bod komt de huidige situatie van de eigenzinnige geloofsgemeenschap, die is uitweken naar het voormalige klooster Sancta Maria. Er is een blik in de toekomst van het verlaten monument, dat inmiddels eigendom is van een particuliere ondernemer.

Wat er precies met de kerk gaat gebeuren is nog niet bekend, maar in elk geval blijft het gebouw behouden. De eigenaar licht een tipje van de sluier op.

De teksten zijn geïllustreerd met ongeveer tweehonderd foto’s, waaronder afdrukken van prachtige glasnegatieven uit de beeldbank van Museum Kennemerland. Onder de creatieve handen van vormgever Arie van Dongen van het HGMK, tevens de uitgever, ontstond een kloek boekwerk waarin de kerk weer helemaal tot leven komt.

De presentatie van ‘Lang leve de Klompenkerk’ is – met dank aan de eigenaar – op de best denkbare plek: in de Goede Raadkerk (Arendsweg 59), die speciaal voor deze gelegenheid eenmalig opengaat. Dit is op zaterdag 22 december. Het boek is dan voor het eerst te koop (14.00 – 15.30 uur). Daarna in Museum Kennemerland en klooster Sancta Maria (tijdens de openingsuren).

Lang leve de Klompenkerk, isbn-nummer 978-90-75839-24-1, 280 pagina’s, gebonden, full colour. Prijs € 22 (leden HGMK en Vereniging Onze Lieve Vrouw van Goede Raad: €18).

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing