Protestmars van werknemers Tata Steel

Door: Raimond Bos

VELSEN-NOORD - Honderden werknemers van Tata Steel gaan maandag 17 februari 2014 een protestmars houden bij de Rooswijkpoort van het fabrieksterrein. Het zijn leden van vakbond FNV die op deze wijze duidelijk willen maken dat Tata Steel over de brug moet komen met 3% koopkracht en moet staken met pogingen om arbeidsvoorwaarden af te breken.

De cao-onderhandelingen tussen Tata Steel en de leden van FNV Bondgenoten lijken af te stevenen op een confrontatie. De vakbond stelt: "De Tata Steel directie lanceerde afgelopen woensdag na twee weken 'denktijd' aanvullende CAO-voorstellen met dubbel zoveel verslechteringen, zoals het beperken van overwerktoeslagen, het afpakken van de zeggenschap van werknemers over wanneer ADV-dagen op te nemen en het afnemen van twee vakantiedagen van een grote groep werknemers. Het gesloten werkgelegenheidspact (geen gedwongen ontslagen) tot 1 oktober 2016 wil Tata ter discussie stellen in de looptijd van de CAO."

Aad in 't Veld, bestuurder FNV Bondgenoten: "Tata vraagt de werknemers om zo'n tien procent in te leveren. Daarna moeten de werknemers maar afwachten wat ze terugkrijgen. Met de protestmars gaan de werknemers van Tata Steel maandag laten zien dat ze dit nooit zullen accepteren. De mensen willen zelf invloed houden op hun eigen tijd en wanneer dagen op te nemen en laten zich geen vakantiedagen afpakken. Een discussie over het werkgelegenheidspact is onbespreekbaar. Afspraak is afspraak."

Woensdag werd bekend dat Tata Steel Europe veel winst heeft gemaakt. In de laatste negen maanden van 2013 ruim 260 miljoen winst (EBIDA). Ter vergelijking: vorig jaar was dat slechts 18 miljoen euro.

In 't Veld: "De Tata Steel werknemers hebben hier hard aan gewerkt en reorganisatie op reorganisatie voor hun kiezen gehad. Zij willen nu een fatsoenlijke salarisstijging van drie procent, met koopkracht en echte banen." Bij Tata Steel werken er ongeveer 9000 mensen.

Koopkracht en echte banen
De FNV wil dat werkgevers meer investeren in koopkracht en echte banen. "Bezuinigen is geen werk! Mensen hebben genoeg zekerheid, respect en een stabiel  inkomen nodig, zodat ze Gewoon Goed Werk kunnen leveren", stelt men. Kijk voor meer informatie op www.koopkrachtenechtebanen.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing