PWN plant bomen terug in de laan bij Marquette

Door: Jan Pronk

HEEMSKERK - Sinds 1986 is de Marquettelaan in Heemskerk stapsgewijs vernieuwd met behoud van haar historische karakter. Hiermee kijken bezoekers op de meeste plekken alweer naar de zesde generatie laanbomen. Op 28 oktober start de laatste verjongingsfase; 48 bomen worden teruggeplant in de laan. Het gaat om koningslinden met een stammaat van 30-35 cm. Het planten van de bomen neemt enkele werkweken in beslag.

Optimale omstandigheden
Voor de bomen is dit de beste periode om te planten, aldus PWN boswachter Paul van der Linden. De bomen hebben een stevige kluit ontwikkeld en gaan zo vlak voor de start van de winter in rust. In het voorjaar als de sapstromen weer op gang komen, wortelen de bomen zich steviger in de laan. In het eerste jaar worden de bomen extra goed verzorgd. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze water krijgen gedurende drogere periodes.

Geschiedenis van de laan
De oude laan is aan het eind van de 19de eeuw aangeplant en bestond uit een combinatie van beuken en gewone lindes. De nieuwe aanplant bestaat uitsluitend uit koningslindes. Boswachter van der Linden: 'De koningslinde heeft een positief effect op de bodem. Hierdoor kunnen prachtige bloemenweides onder de bomen tot ontwikkeling komen. Lindes hebben daarbij een lange levensverwachting en kunnen goed tegen wisselende waterstanden waardoor ze bestand zijn tegen drogere en nattere periodes.'

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Fietspoint
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing