Regionale samenwerking en toekomst met zorgtechnologie

Door: Ab Jenema

IJMOND - De corona-crisis heeft het belang van zorg op afstand nog eens flink aangetoond. Waar het heel gebruikelijk was om als zorgorganisatie meerdere keren per dag thuiszorg te verlenen, is fysiek contact zo veel mogelijk beperkt. Zorgorganisaties De Zorgcirkel, Evean en ViVa! Zorggroep zijn met ondersteuning van VGZ zorgkantoor in 2019 een samenwerking aangegaan op het gebied van zorgtechnologie. Deze samenwerking is juist nu van enorme toegevoegde waarde.

Binnen de ouderenzorg zijn er diverse technologische hulpmiddelen die cliënten, mantelzorgers en/of medewerkers kunnen ondersteunen. De drie zorgorganisaties hebben technologische hulpmiddelen uitgezocht en nemen ze op in een toolkit. De toolkit is simpelweg een verzameling van bruikbare en bewezen technologieën die een rol spelen in kwalitatief beter en langer thuis wonen, maar ook bijdragen aan duurzame zorg. De organisaties beginnen met hulpmiddelen zoals beeldzorg, geautomatiseerde medicijnverstrekking en leefstijl sensoren die het leefpatroon in huis monitoren. De toolkit wordt nog verder aangevuld.

Anita Imming (verpleegkundige in de wijk bij Evean): “Vooral nu ik in verband met corona minder vaak langs kan komen, vind ik het fijn om met beeldzorg iemand te kunnen zien i.p.v. dat iemand alleen maar zegt dat het goed gaat. Zo kan ik evengoed een verpleegkundige observatie doen of bepalen wanneer extra zorg ingezet moet worden. Ook heb ik laatst samen met een cliënt achter het beeldscherm een kopje thee gedronken alsof ik daar werkelijk aan tafel zat.” 

Testen in Heiloo
In omgeving Heiloo is in april gestart met het testen van de toolkit bij onze thuiswonende cliënten. Heiloo is de gemeente waarin alle drie de organisaties actief zijn. Er wordt ervaren wat cliënten, mantelzorgers en medewerkers nodig hebben om te leren én blijven werken met technologie. Denk aan opleiding, werkprocessen, financiering en andere randvoorwaarden.

Regionale samenwerking
Wat daarnaast belangrijk is gebleken, is de samenwerking in de regio. Corona laat meer dan ooit zien dat regionale samenwerking zinvol en nodig is. Zo is zorgorganisatie Omring al aangehaakt zodat de technologische hulpmiddelen in heel Noord-Holland ingezet kunnen worden. Maar bovenal is de meerwaarde van inzet van technologie belangrijk. Misschien gaat de wijkverpleging er post-corona wel anders uitzien? In ieder geval zal technologie én samenwerking een prominente rol blijven spelen.

Anita Imming: “Mijn wens is voor alle mensen dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ik geloof oprecht dat zorgtechnologie daar een aanvulling in kan zijn. Technologie is niet onpersoonlijk, maar kan juist zorg op maat bieden.”

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing