Rijden op elektriciteit in Beverwijk nu mogelijk

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK – Vanmorgen namen wethouders Frans Koster (verkeer & vervoer) en Robbert Jan Piet (duurzaamheid) het eerste oplaadpunt voor elektrische voertuigen in gebruik. Gebruikers kunnen deze palen gebruiken om hun elektrische voertuig op te laden. Omdat rijden op elektriciteit geen uitstoot geeft, geldt deze vorm van transport op dit moment als één van de meest milieuvriendelijke. Twee van de drie palen werken al: op de Markt in Beverwijk en langs de Verlengde Voorstraat in Wijk aan Zee. De derde staat langs de Randweg in Beverwijk. Deze werkt vanaf week 12. Een vierde punt is in voorbereiding en komt bij de Zuiderkade.

De gemeente Beverwijk heeft een overeenkomst met stichting E-laad gesloten. E-laad is een samenwerkingsverband tussen diverse netwerkbeheerders. Zij plaatst publieke oplaadpunten voor elektrische auto's door heel Nederland om gemeenten, automobilisten en andere partijen op weg te helpen met elektrisch rijden voor een duurzame toekomst. Particulieren die graag een oplaadpaal bij een eigen gekozen locatie wensen, kunnen hierover contact opnemen met E-laad. (zie de website www.e-laad.nl). De oplaadpalen zijn enkel geschikt voor auto’s. Er wordt in de regio ook gewerkt aan oplaadpalen voor fietsen en scooters.

De oplaadpalen werken via een oplaadpas. Via een pas van honderd euro per jaar kunnen gebruikers onbeperkt bij alle oplaadpalen van E-laad in Nederland terecht. De oplaadtijd is gemiddeld 4-6 uur. Er verschijnen steeds meer voertuigen op de markt die door elektriciteit worden aangedreven. Wethouder Koster: “het is de toekomst en ik zie het als de start van een schoner Beverwijk.“ Populair zijn elektrische auto’s met een range-extender. Deze rijden hoofdzakelijk op elektriciteit, alleen voor de langere afstanden komt een benzinemotor in actie. Meer informatie over beschikbare voertuigen kunt u krijgen bij dealers in de buurt.

De realisatie van oplaadpalen sluit aan bij de doelstelling van de werkgroep IJmond rijdt Alternatief. De werkgroep zet zich in om het rijden op alternatieve transportbrandstoffen in de regio te stimuleren. De werkgroep heeft de ambitie om in alle vier de IJmondgemeenten oplaadpalen te realiseren. Met de opening van twee groengasvulpunten in Heemskerk en Velsen maakte de werkgroep het eerder al mogelijk om te kiezen voor aardgas. Wethouder Piet juicht de ontwikkelingen toe: “hiermee stimuleer je dat mensen die elektrisch rijden ook naar ons toe komen. Ik zie het als een uitbreiding van onze infrastructuur”.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing