RKZ start 'BlaasBaas' plaspoli voor kinderen

Door: Raimond Bos

BEVERWIJK - Deze maand is het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) samen met Het Kruispunt uit Heemskerk gestart met de speciale Kinderplaspoli 'BlaasBaas'. Kinderarts Karolien Olie en Ineke de Gee-de Ridder, bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in kinderen, zien tijdens dit gezamenlijk spreekuur kinderen met allerhande plasproblemen.

Zindelijk worden is een ontwikkeling die alle kinderen doormaken. Zo is 98 procent op driejarige leeftijd zindelijk. Toch zijn er kinderen waarbij de zindelijkheidsontwikkeling niet helemaal goed verloopt. Zij krijgen klachten van het verliezen van urine. Hieronder wordt bijvoorbeeld verstaan: incontinentie, bedplassen, niet goed zindelijk worden of zindelijk zijn geweest en een terugval hebben, terugkerende blaasontsteking en kinderen met natte onderbroeken bij inspanning, zoals sporten. Met een verwijzing van de huisartsen kunnen kinderen nu terecht bij de 'BlaasBaas' poli.

Het spreekuur
Ouders krijgen voorafgaand aan het bezoek een plas- en drinklijst toegestuurd die ze online kunnen invullen en die tijdens het spreekuur besproken wordt. Deze lijsten geven inzicht in het probleem en helpen bij het geven van een advies op maat. De kinderen worden het eerste half uur gezien door de kinderarts. Olie: "Mijn rol is vooral om te kijken of er een medisch onderliggend probleem de oorzaak is van de plasproblemen." Aansluitend vindt de afspraak met de bekkenfysiotherapeute plaats. "Alle kinderartsen in het RKZ behandelen kinderen met plasproblemen. Na het eerste contact wordt vaak verwezen naar een bekkenfysiotherapeut in de buurt, die in kinderen gespecialiseerd is. Door de krachten te bundelen, helpen we ouders en kinderen sneller op weg", aldus kinderarts Karolien Olie.

Het spreekuur vindt iedere twee weken op dinsdagochtend plaats van 09:00 tot 11:00 uur. Locatie is de praktijk van de bekkenfysiotherapeute 'Het Kruispunt' aan de Maerten van Heemskerckstraat 27c in Heemskerk. De afspraken voor dit spreekuur worden gemaakt bij de poli Kindergeneeskunde van het RKZ.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing