RKZ zoekt toekomstige niet-rokers

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter zoeken acht kandidaten die willen stoppen met roken en tegelijkertijd, met intensieve begeleiding van onder andere longartsen en fysiotherapeuten, gaan trainen voor de Alpe d'HuZes 2013. Het stoppen met roken gaat onder begeleiding van de rookstoppoli in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Beverwijk. Ook vindt van daaruit de training plaats. NCRV’s Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg volgt het traject in de aanloop naar de fietstocht voor de overwinning op kanker.

Wanda de Kanter en Pauline Dekker: "Ervaring leert ons dat stoppen met roken al heel snel extra conditie en lucht oplevert. Dat gaan wij bewijzen door met acht recente rookstoppers mee te doen aan Alpe d'HuZes." Het is de bedoeling om uiteindelijk minimaal eenmaal de Alpe te beklimmen. Voorwaarde is dat de deelnemers gemotiveerd zijn om te stoppen met roken.

De 'stoppers' zullen regelmatig met naam en beeld in de media verschijnen. "Ons doel is zo veel mogelijk aandacht te krijgen voor de gevaren van roken, wat het je op korte termijn op kan leveren als je stopt en op lange termijn vele gevallen van kanker kan voorkomen", aldus de longartsen.

Kandidaten kunnen zich vóór 14 december 2012 aanmelden voor de stoppen met roken polikliniek van het RKZ. Hierbij moet vermeld worden dat er interesse is voor het Alpe d'HuZes project. Daarna vindt de selectie en screening plaats. Om mee te doen, is een verwijzing van de huisarts nodig. De insteek is een gemêleerd gezelschap samen te stellen dat onder meer varieert qua leeftijd en geslacht. De deelnemers betalen zelf het inschrijfgeld voor de tocht (à € 240). Dit staat gelijk aan 48 pakjes sigaretten. Daarnaast moeten ze per persoon € 2.500,- aan sponsorgeld ophalen.

Vanaf januari starten de radio-uitzendingen van NCRV’s Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg, waarvoor de deelnemers regelmatig geïnterviewd gaan worden. Bekijk voor meer informatie en aanmelden www.rkz.nl/alpe_dhuzes

Pauline Dekker en Wanda de Kanter, beide "veroordeeld tot levenslang ex-rokers", zetten zich al geruime tijd in om Nederland van het roken af te helpen. Ze zijn de bedenkers en auteurs van het succesvolle rookstopprogramma en gelijknamige boek 'Nederland stopt! Met roken'. Recente cijfers tonen aan dat de kans op blijvend stoppen met roken op de rookstoppoli in het RKZ in groepsverband twee keer zo groot is als elders.

Alpe d'HuZes is een actie waarbij deelnemers op één dag de Alpe d'Huez tot zes keer op de fiets beklimmen. De deelnemers laten dit sponsoren en brengen zo geld bijeen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing