Rode Kruis Ziekenhuis gaat snurken te lijf

Door: Cor Beumer

BEVERWIJK - Mensen met slaapapneu hebben een verhoogde kans op hart-en vaatziekten. Daarnaast gaat de aandoening vaak samen met overgewicht. Het RKZ start met een speciaal programma voor slaapapneu patiënten. Onderdeel hiervan zijn onder andere een slaapspreekuur, risico-screening op hart- en vaatziekten en advies over de levensstijl.

Slaapapneu is een ziekte die gepaard gaat met snurken en ademhalingsstops tijdens de slaap, waardoor de kwaliteit van slaap ernstig wordt verstoord. Met als gevolg: vermoeidheid, overdag spontaan in slaap vallen, prikkelbaarheid of zelfs concentratiestoornissen.

De behandeling van slaapapneu is traditioneel gericht op het voorkomen van deze ademhalingsstops. Dit kan op verschillende manieren. In diverse wetenschappelijke artikelen wordt echter ook aandacht gevraagd voor de "nevenverschijnselen" van het slaapapneusyndroom, zoals: overgewicht en het verhoogde risico op hart en vaatziekten. Daar springt de RKZ slaappolikliniek nu op in met een speciaal spreekuur door slaapverpleegkundigen waarin patiënten ook worden begeleid in hun levensstijl.

De gespecialiseerde polikliniek is een samenwerking van longartsen, slaapverpleegkundigen, Keel-, Neus-, en Oorartsen, kaakchirurgen en de tandartsenpraktijk in de Vondellaan. "Naast de aandacht voor de gangbare behandelingen, adviseren wij over voeding en beweging. We werken hiervoor samen met diëtisten en fysiotherapeuten van fysiotherapiepraktijk Sport Medisch Centrum (SMC) IJmond aan de Hoflanderweg te Beverwijk. Ook gewichtsbeheersing blijkt namelijk een goede manier om het snurken en de ademhalingsstops aan te pakken", aldus longarts Erik Kapteijns.

Een ander belangrijk onderdeel van het programma is de risico-screening op hart- en vaatziekten. Kapteijns: "We kijken naar het totaalplaatje, niet alleen naar de aandoening. Inmiddels weten we dat slaapapneu patiënten een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Door de screening op onze vasculaire poli kunnen we mogelijk ernstige gevolgen voorkomen. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar cholesterol, bloeddruk, eventuele hartritmestoornissen of ander problemen van het hart en vaatstelsel. Blijkt de patiënt op onderdelen gezondheidsrisico's te lopen, dan krijgen ze advies op maat".

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing