Ruim 18.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland

Door: Ab Jenema

IJMOND - GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels ruim 18.000 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Vanaf maandag is ook gestart met het AstraZeneca vaccin voor medewerkers langdurige zorg.

De komende weken blijven we opschalen om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren op een efficiënte wijze. Daarvoor zijn we afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. Vooruitlopend op een toename in het aantal vaccins en doelgroepen die later volgen, worden in de regio meerdere vaccinatielocaties ingericht. Komende maand openen twee nieuwe vaccinatielocaties in Haarlem en Beverwijk. Daarnaast wordt gekeken naar ondersteunende locaties in Uitgeest, IJmuiden en Zandvoort. Het persbericht hierover staat op onze website.   

Wekelijkse cijfers
Deze week (11 t/m 17 februari) zijn er 8.771 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Een lichte stijging ten opzichte van afgelopen week. Van de afgenomen tests waren 690 (8,4%) uitslagen positief. Het percentage positieve testen is hiermee aanzienlijk gestegen ten opzichte van afgelopen week.

Ook bij (winterse) verkoudheidsklachten testen
Deze week publiceerde het RIVM de resultaten van een gedragsonderzoek met als titel ‘Redenen om niet te laten testen bij klachten’, 63% van de mensen noemt als reden dat ze heel milde klachten hebben, of dat hun klachten volgens hen niet voelen als een COVID-19 besmetting. Tegelijkertijd zou 90% van de ondervraagden het heel erg vinden wanneer zij iemand anders besmetten.

Mensen zijn vanaf het begin, en dus ook al bij milde klachten (zeer) besmettelijk. Daarom is het belangrijk om milde klachten niet af te wachten maar om te testen en thuis te blijven. Hierbij geldt dus dat ‘even aanzien’ – hoe logisch ook in andere situaties – bij COVID-19 niet de juiste aanpak is.

Ook als iemand als eens negatief getest is met vergelijkbare klachten, betekent dit niet dat latere klachten geen COVID-19 kunnen zijn. GGD Kennemerland roept inwoners dan ook op om zich bij verkoudheids- en andere milde klachten te laten testen. Onze medewerkers staan zeven dagen per week voor u klaar.    

Pilot stoppen met roken
Volgende week donderdag start GGD Kennemerland bij de corona testbus een experiment waarin aan wachtenden gevraagd wordt of zij meer informatie willen over stoppen-met-roken ondersteuning. Wanneer dit het geval is, ontvangen zij meer informatie over de Stoplijn van het Trimbos instituut waar mensen geholpen worden om de voor hen best passende rookstopondersteuning te vinden.  Wanneer dit experiment succesvol blijkt, wordt bekeken of het ook op andere plaatsen uitgerold kan worden.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing