Ruim 27.500 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd in Kennemerland

Door: Ab Jenema

IJMOND - GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 27.808 ouderen en zorgprofessionals gevaccineerd. Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 80-85 gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

De komende weken blijven we opschalen om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren op een efficiënte wijze. Daarvoor zijn we afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. Vooruitlopend op een toename in het aantal vaccins en doelgroepen die later volgen, worden in de regio meerdere vaccinatielocaties ingericht.

Opening nieuwe test- en vaccinatielocaties in Haarlem en Beverwijk 
Op korte termijn openen twee nieuwe gecombineerde test- en vaccinatielocaties in de regio Kennemerland. Op vrijdag 12 maart opent de vaccinatielocatie bij het Kennemer Sportcenter in Haarlem. Drie dagen later opent daar ook een nieuwe testlocatie. Tot dan is de testlocatie bij de Waarderpolder nog in gebruik.

De vaccinatielocatie in Haarlem is geopend van 09.00 tot 16.30, met uitzondering van dinsdag en donderdag. Dan is hij geopend van 12.30 tot 20.00. De testlocatie is zeven dagen per week van 08.30 tot 17.00 geopend. 

Op maandag 15 maart opent op P0 bij de Bazaar in Beverwijk een nieuwe test- en vaccinatielocatie. De vaccinatielocatie is geopend van 09.00 tot 16.30, met uitzondering van maandag en vrijdag. Dan is hij geopend van 12.30 tot 20.00. De testlocatie is zeven dagen per week van 08.30 tot 17.00 geopend. 

De teststraat bij de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen sluit op zondag 14 maart. De regio Kennemerland kent vanaf 15 maart drie vaste testlocaties: Haarlem, Beverwijk en Schiphol. Daarnaast beschikt GGD Kennemerland over een mobiele testbus om ook in andere gemeenten te voorzien in een testfaciliteit.

Bij de opening van beide locaties is beperkt ruimte voor pers. De burgemeesters van beide gemeenten zullen hier ook bij aanwezig zijn. Mocht er interesse zijn om langs te komen voor een item, neem dan vooral even contact op.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (25 feb t/m 3 mrt) waren er 1281 nieuwe gevallen (233 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 119 meer dan vorige week; een toename van 10%. Daarmee zijn er voor de derde week op rij meer nieuwe gevallen dan de week ervoor, al is de toename minder groot dan in de eerdere twee weken.

Deze week (25 feb t/m 3 mrt) zijn er 14.504 testen afgenomen door onze GGD. Dit zijn er 1.869 meer dan vorige week.

GGD Kennemerland benadrukt dat het voor inwoners belangrijk is om zich bij milde klachten te laten testen. Het aantal afgenomen tests is weer gestegen ten opzichte van afgelopen week, wat duidt op een goede testbereidheid in de regio. Op de testlocatie bij P4 Lang Parkeren bij Schiphol wordt van maandag tot en met vrijdag inmiddels gebruik gemaakt van de LAMP-test en antigeen sneltest. Dit betekent dat iedereen die daar getest wordt zijn uitslag binnen enkele uren heeft. Voor kinderen zijn daarnaast speciale teststraten ingericht.

Campagne mentale gezondheid
GGD Kennemerland startte vorige week met een grote campagne gericht op de mentale gezondheid van de inwoners. Met de campagne ‘Ik ben niet alleen’ wil de organisatie de impact van de coronacrisis op de mentale gezondheid van inwoners zichtbaar en bespreekbaar maken.  

Bert van de Velden, Directeur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland: “De coronacrisis heeft nu al bijna een jaar een enorme impact op het dagelijkse leven van de inwoners in onze regio. Om langdurende schade te voorkomen, is het belangrijk dat we onderwerpen als mentale gezondheid bespreekbaar maken en geen taboe laten zijn. Als GGD Kennemerland willen we het onderwerp enerzijds bespreekbaar maken en anderzijds handvatten te bieden aan degenen die daar behoefte aan hebben.”

De campagne was afgelopen week te zien in alle huis aan huisbladen in de regio en in bushokjes in alle gemeenten. Op social media zijn in de regio meer dan 250.000 personen bereikt. In samenwerking met de gemeenten besteedt GGD Kennemerland de komende weken extra aandacht aan lokale initiatieven die de mentale gezondheid van inwoners bevorderen.

Tot zover de media update van deze week. De volgende wordt verstuurd op vrijdag 12 maart.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing