Ruim 7 uur slapen en toch niet fit

Door: Ab Jenema

IJMOND - LEKKER SLAPEN EN MORGEN VERMOEID WEER OP...1 op de 5 inwoners van de regio Kennemerland wordt minstens 3x per week vermoeid wakker. Kinderen en partners zijn de belangrijkste slaapverstoorders. Dit en meer blijkt uit het panelonderzoek over slaap onder ruim 1780 panelleden van de GGD Kennemerland.

Eind 2017 vulden panelleden een online vragenlijst in over slapen. De resultaten staan in de gezondheidsatlas van de GGD:

www.gezondheidsatlaskennemerland.nl

(klik bij ‘overig’ op ‘factsheets en rapporten’, ‘GGD panel’ en tot slot op ‘slaap’).

Het onderzoek vertelt ons dat de meeste mensen tevreden zijn over hun slaapduur en kwaliteit. Van de panelleden wil 40% het eigen slaapgedrag verbeteren of

Is dat al aan het doen. Toch is maar 25% van de inwoners die hebben meegedaan aan het onderzoek minder gelukkig door hun slaapgedrag.

Digitale middelen
Van de panelleden gebruikt 67% minimaal 1x per week een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon voor het slapen gaan. Ongeveer 1 op de 10 wordt wel eens wakker van binnenkomende berichten op de telefoon, ruim de helft van de mensen leest het bericht dan ook.

Goede nachtrust belangrijk
Slapen doen we ongeveer 30% van ons leven. Tijdens de slaap verwerken we gebeurtenissen van overdag, rusten we uit en herstelt het lichaam. Weinig slaap kan het dagelijks functioneren aantasten en geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Tips om goed te slapen
Meer informatie en tips om goed te slapen zijn onder meer te vinden op www.thuisarts.nl (zoek op ‘slaap’).
De belangrijkste tips, die ook door de deelnemers van ons panel gegeven worden zijn:
ontspan, verminder smartphone gebruik voor het slapen en zorg voor een opgeruimde, rustige slaapkamer.

Lid worden van het GGD Panel?
De GGD hoort graag wat er bij inwoners leeft op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.
Daarvoor heeft de GGD een inwonerspanel. Aanmelden kan via www.ggdkennemerland.nl/panel

Elke inwoner van regio Kennemerland van 18 jaar of ouder kan lid worden. Een panellid ontvangt ongeveer 4 keer per jaar een uitnodiging om online een korte vragenlijst in te vullen.

Deelname is vrijblijvend.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing