Samen Beslissen: patiënt en zorgverlener hebben elkaar nodig voor goede zorg

Door: Jan Pronk

BEVERWIJK - Begin september is de nationale campagne Samen Beslissen van start gegaan. De campagne wil ervoor zorgen dat patiënt en zorgverlener vaker en intensiever samen gaan beslissen over de zorg voor de patiënt. Door gezamenlijk te beslissen zijn patiënten meer tevreden over de zorg en houden zij zich beter aan de afspraken die ze met hun zorgverlener maken.

Het RKZ steunt deze landelijke campagne. Ondanks dat veel zorgverleners al proberen hun patiënten te betrekken, zien wij altijd ruimte voor verbetering. Projectmanager Lina Moren van het RKZ legt uit: ‘In het RKZ beslissen de zorgverleners elke dag samen met hun patiënten. Toch zien we in landelijke onderzoeken dat dit besluitvormingsproces nog beter kan. Om dit te bereiken, ligt een rol weggelegd voor zowel de zorgverlener als de patiënt. In het RKZ werken we aan het optimaliseren vanuit de kant van de zorgverlener, onder andere met digitale keuzehulpen. Daarnaast proberen we patiënten te activeren in dit gezamenlijke besluitvormingsproces. Dit sluit naadloos aan op de lopende campagne.’

Gedeelde verantwoordelijkheid

Samen beslissen is een gedeelde verantwoordelijkheid. De zorgverlener zoals de arts, verpleegkundige of therapeut heeft de taak om de patiënt goed voor te lichten over bijvoorbeeld behandelingen en welke effecten die hebben. Zij moeten daarin de situatie en wensen van de patiënt meenemen. Aan de patiënt de taak om dit aan de zorgverlener te vertellen.

Voor de patiënt is een goede voorbereiding op het gesprek daarom van groot belang. Het is voor de patiënt handig om vooraf op te schrijven wat de verwachtingen zijn van de zorg. Tips voor een goede voorbereiding staan op de campagnewebsite www.begineengoedgesprek.nl.

Breed gedragen initiatief

De landelijke campagne Samen Beslissen loopt zestien maanden. Het is een initiatief van patiëntenorganisaties en brancheorganisaties uit de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg en de wijkverpleging. Kijk op www.begineengoedgesprek.nl voor meer informatie.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing