Schapen besmet met blauwtong in Beverwijk en Heemskerk

Door: Jan Pronk

IJMOND - Bij schapenhouderijen in Beverwijk en Heemskerk zijn besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. Ook de Beverwijkse kinderboerderij De Baak heeft besmette schapen.

Blauwtong beleeft deze maand een opmars in heel Nederland. Best opvallend, want het virus is in 2009 voor het laatst vastgesteld. Blauwtong wordt verspreid door knutten (een soort muggen) en is niet overdraagbaar door de besmette dieren zelf. Dit kunnen schapen, runderen en andere herkauwers zijn. Voor mensen is het niet besmettelijk, voor huisdieren evenmin.

Kinderboerderij De Baak blijft gewoon toegankelijk

In Beverwijk en Heemskerk worden besmette schapen apart gehouden. Dat is de reden dat ze niet altijd op hun vaste plek grazen. De kinderboerderij houdt ze binnen, maar blijft verder open voor publiek. Kinderen en volwassenen lopen er geen gezondheidsrisico’s.

Nog geen IJmondse cijfers over blauwtong

Onduidelijk is hoeveel besmettingen er momenteel in de IJmond-regio zijn. Zowel de gemeenten als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden de verdere verspreiding van blauwtong goed in de gaten. Bedrijven hoeven besmette dieren niet te ruimen, maar hebben wel een meldplicht bij de NVWA als zich een besmetting voordoet.

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing