Scholieren in aanloop naar 4 mei naar oorlogsgraven op Duinrust

Door: Ab Jenema

BEVERWIJK – Voor scholieren van het basisonderwijs (groepen 7 en 8), leerlingen in het voorgezet onderwijs en scouts hebben de voormalig gemeentearchivaris van Beverwijk, Jan van der Linden en Mark Haije, bestuurslid van de Stichting 4 mei Beverwijk een programma ontwikkeld, dat is toegespitst op de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Elk jaar is het weer 4 mei, de dag waarop Nederland letterlijk stilstaat  bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Beverwijk zijn er slachtoffers gevallen en worden de mensen die zijn gedood als gevolg van oorlogshandelingen op 4 mei herdacht. Officieel heet het: Op 4 mei herdenkt Nederland met  de Nationale Herdenking zijn slachtoffers, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, zowel als bij vredesoperaties.

Wat doe je daarmee als school, als onderwijzer, leraar. Breng je het onder in de geschiedenisles, sluit je je op 4 mei met de school of met een klas aan bij de plaatselijke herdenking. Het is allemaal mogelijk en wordt door de Stichting 4 mei Beverwijk van harte ondersteund. De scholen kunnen kiezen voor een programma op begraafplaats Duinrust. Er wordt begonnen met een korte inleiding over Beverwijk in de Tweede Wereldoorlog. Daarna wordt een film vertoond. Tot slot is er een wandeling langs de oorlogsgraven, waar tekst en uitleg wordt gegeven onder welke omstandigheden mensen door oorlogshandelingen zijn gedood. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een of meer herdenkingen in Beverwijk en/of Wijk aan Zee op 4 mei.

Het programma is een ondersteuning om jongeren een beeld te geven van wat de oorlog in Beverwijk heeft aangericht. Het wordt door de Stichting 4 mei Beverwijk, in samenspraak met Jan van der Linden en Mark Haije, aangeboden in de maanden maart en april. Uitsluitend in de ochtenden tot 11:00 uur.

Scholen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Mark Haije:  [email protected] of 06 551 284 21. Er zijn aan deelname aan dit project geen kosten verbonden. Voor alle deelnemende kinderen is er een fakkelsticker en voor de leerkracht is er een boekje beschikbaar over de oorlogsgraven op Duinrust. 

Meer informatie is ook te vinden op de website www.4meibeverwijk.nl

 

 

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing