Scholieren welkom bij oorlogsgraven en het Joods Namenmonument

Door: Jan Pronk

Foto : Scouts op 4 mei bij de oorlogsgraven

BEVERWIJK – Op zaterdag 4 mei worden ook in Beverwijk de mensen die zijn gedood als gevolg van oorlogshandelingen herdacht. Officieel heet het: Op 4 mei herdenkt Nederland met  de Nationale Herdenking zijn slachtoffers, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, zowel als bij vredesoperaties. 

Wat doe je daarmee als school, als onderwijzer, leraar. Breng je het onder in de geschiedenisles, sluit je je op 4 mei aan – met de school of met een klas – bij de plaatselijke herdenking? Het is allemaal mogelijk en wordt door de Stichting 4 mei Beverwijk van harte ondersteund.

Voor scholieren van het basisonderwijs (groepen 7 en 8) en leerlingen in het voorgezet onderwijs heeft Mark Haije, bestuurslid van de Stichting 4 mei Beverwijk en beheerder van begraafplaats Duinrust, een programma ontwikkeld, dat is toegespitst op de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk en Wijk aan Zee. 

 

·Een wandeling langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk op begraafplaats Duinrust,    waar tekst en uitleg wordt gegeven onder welke omstandigheden mensen door oorlogshandelingen zijn gedood. Aan het slot van deze tocht wordt een korte documentaire over de Tweede Wereldoorlog vertoond.

·Deelname aan een of meer herdenkingen in Beverwijk en/of Wijk aan Zee op 4 mei.

 

Deze programmaonderdelen, of een combinatie daarvan, kunnen een prima ondersteuning zijn om jongeren een beeld te geven van wat de oorlog in Beverwijk heeft aangericht. 

Ze worden door de Stichting 4 mei Beverwijk aangeboden: elke werkdag, behalve op woensdag in de maanden maart/april. De begintijd is 9:00 uur

Scholen in Beverwijk en Wijk aan Zee die aan dit project willen meedoen, kunnen zich aanmelden, of eerst vragen om meer informatie: Mark Haije: [email protected] of 06 55 12 84 21. Er zijn aan deelname aan dit project geen kosten verbonden. Voor de leerkracht is er een boekje beschikbaar over de oorlogsgraven op Duinrust.

De jaarlijkse Dodenherdenking in Beverwijk is op zaterdag 4 mei, op het Westerhoutplein (18.30 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.15 uur).

De herdenking bij het Joods Namenmonument Beverwijk is op maandag 25 maart, 16.00 uur op Duinrust. Bij deze herdenkingen zijn belangstellenden van harte welkom. 

Zie voor meer informatie de website van de stichting: www.4meibeveriwijk.nl   

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing