Sfeerverslag Young Art Korte Film Award 2015

Door: Bos Media Services

(Foto: Niels Schenk)

BEVERWIJK - Afgelopen week vond de jaarlijkse uitreiking van de Young Art Korte Film Award (YAKFA) plaats. Verdeeld over drie dagen werden de prijzen voor de amateurs en de semi-professionals uitgereikt en vond een 'meet & greet' plaats. Fransje Boot maakte het onderstaande sfeerverslag.  

De bel klinkt, hier en daar wordt de laatste slok koffie naar binnen gewerkt, en snel nog een biertje met popcorn besteld aan de bar (is dat een lekkere combinatie?), en dan beweegt de menigte zich toch maar eens rustig aan naar zaal 6 in Cineworld Beverwijk. Voor de trouwe bezoekers is het ondertussen een bekende plek, want hier worden traditiegetrouw de films getoond van het YAKFA filmfestival. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een flinke selectie korte films klaarliggen van jonge filmmakers. Zij kozen er dit jaar voor om de zevende editie van het festival in oktober te houden, in plaats van eind juni, begin juli, zodat de makers de zomervakantie nog mee konden pikken om aan hun films te werken.

Competitie amateur
De maandagavond is voor de amateurs, en het festival wordt geopend door wethouder van kunst en cultuur, Cecilia van Weel. Niet bewust van het feit dat de rode loper voor de bioscoop er speciaal lag voor de YAKFA, belooft ze zich volgend jaar nog een tandje chiquer te kleden voor het rode-loper-moment, en met een knipoog naar de volle achterste rij (daar zat ze zelf vroeger ook het liefst, alleen dan in de kerk) wenst ze iedereen een prachtig festival toe.
De zaal wordt meegenomen van een stiltecoupé-komedie naar een conceptueel stuk over ruis, gaat van een video wall naar een flipboekanimatie, en komt zo via een BoLo thriller uiteindelijk terecht bij een vergeten verjaardag. In de zaal heeft het publiek het niet makkelijk met het kiezen van hun favoriet, maar gelukkig houden de vrijwilligers die de formulieren ophalen het tempo er een beetje in. Niet zeuren, gewoon scheuren.

De professionele jury, bestaande uit juryvoorzitter Wendy van Wilgenburg, Pieter Bart Korthuis, Joost Schricks, Eva Zanen en Finbarr Wilbrink, gaat ook een lastig overleg in, maar gelukkig hoeft het publiek zich ondertussen niet te vervelen. De filmmakers worden in de spotlight gezet (een plek waar ze zich, naar eigen zeggen, niet per sé heel erg thuis voelen), en aan de tand gevoeld over hun maakproces. Na de ontdekkingen dat filmen in de trein nog duurder is dan een vol tarief retourtje Maastricht, dat “Zilverheem” een erg goede, maar verzonnen naam voor een bejaardentehuis is, en dat je het best kan filmen als je zelf vakantie hebt, of je ouders op vakantie zijn, komt dan eindelijk de openbaring waar iedereen toch wel het meest benieuwd naar is.
En zo gaat de publiekprijs gaat naar Hossel, van Aiman Hassani, de vervolgfilm over een beroving door een groep jongeren in Amsterdam West, en wordt de juryprijs uitgereikt aan de ontroerende film over Alzheimer, Een echte familieman, van Saskia Pamboer.

Competitie semiprofessioneel
Waar normaal gesproken de amateurcompetitie voor de volste zaal zorgt, is het dit jaar de ronde van de semiprofessionelen die zorgt voor de hoogste opkomst ooit. Later op de avond zal blijken dat dit niet de enige afwijking is deze editie, maar voordat het zover is, worden de kijkers eerst overspoeld met ruim anderhalf uur aan korte film van hoge kwaliteit. Ook deze avond is het aanbod ontzettend divers. Niet alleen worden overeenkomende thema’s (zoals passie, angststoornissen en verlies) op heel verschillende manieren getoond, ook de aanpak van de beelden zelf zijn allemaal even eigenzinnig. Zo wordt het publiek getrakteerd op zwartwit-beelden en kleurcollages, op tekstloze scripts en voice-overs, en op flashbacks en herhalingen. Tijdens de korte Q&A worden er ook tips tussen de makers onderling uitgewisseld, en blijkt bijvoorbeeld dat je het beste na etenstijd kan filmen (want dan hoeft er geen catering te worden betaald), en je bij sponsoren beter materialen kan vragen dan geld.

Wederom is het geen makkelijke klus voor het publiek om hun stem te verdelen, maar dat het zonder overleg makkelijker stemmen is dan met, dat blijkt als de jury terugkeert. De meer dan vakkundige jury bestaat deze avond uit Wendy van Wilgenburg (voorzitter), Willeke van Ammelrooy, Kim Faber, Roel Welling en Lisa Linde, en samen besluiten zij dat voor het eerst in de geschiedenis van de YAKFA, de juryprijs in tweeën wordt gesplitst. Daarom gaat deze zowel naar de documentaire Torenhoog (over een beiaardier van Amsterdam) van Bo van der Meer & Malou Wagenmaker, als naar de film Vandaag, van Marit Weerheijm, over een korte stop bij een tankstation, en de lastigheid van liefde. De publieksprijs gaat tenslotte naar Kees van Hattum, met Zout, een komedie over een man die iets meer kwijt is dan alleen zijn zoutvaatje. Leuk voor de vaste kijkers om deze nieuwe stap te zien, want Kees won vorig jaar nog de publieksprijs in de categorie amateur.

Meet & Greet
Op de laatste dag van het filmfestival is er nog een heus filmdiner in Cultureel Café Camille. Hier kunnen de ogen genieten van alle winnende films van het festival, wordt de tong vermaakt door een pompoensoep, een heerlijke curry en koffie met speculaas toe, en worden de oren bekoord door de band KrakersIJland. Ook diegenen die niet komen dineren, kunnen vanaf 21.00 aanschuiven voor deze meerstemmige muzikanten, en natuurlijk voor de diverse diepte-interviews. Zo blijkt dat de YAKFA bij de makers van Torenhoog de plannen om wederom samen te gaan werken, weer helemaal heeft aangewakkerd! Last, but not least, een vertoning van de korte film, Home Suite Home, met een lezing van filmmaker Jeroen Houben, over de stroomversnelling die zijn carrière doormaakte, en dat “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” vaak het laatste is wat je moet denken.

En zo eindigt de Young Art Korte Film Award 2015. Iets gemist, graag iets terugzien, of meer weten? Houd dan de Facebook van YAKFA in de gaten. Daar word je op de hoogte gehouden van andere projecten van deelnemers, korte filmvertoningen, en wedstrijden waar je als jonge maker nog meer aan mee kan doen. Tot volgend jaar!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing