Sjanneke van Herpen opent seizoen bij KEK

Foto: Riekert Cloethe

BEVERWIJK - Sjanneke van Herpen is de eerste exposant in het nieuwe seizoen van Kunstexposities Kerkplein (KEK). Vanaf morgen is haar werk te zien in de expositieruimte boven het Kennemer Theater. Aanstaande zaterdag is de officiële opening van de expositie.  

Eindelijk! Het moest er nu echt een keer van komen. Al jaren hakt en houwt zij de blaren op haar handen. Vanaf 1996 bouwt zij gestaag aan een collectie intrigerende beelden. In wisselende steensoorten - marmer, graniet, natuur- of zandsteen – en van verschillende afmetingen, vertellen haar kunstwerken een eigen verhaal. De ervaren en veelzijdige beeldhouwer Sjanneke van Herpen heeft onderhand een rijk oeuvre. Tijd voor een expositie bij KEK! Sjanneke van Herpen bijt het spits af van het nieuwe KEK-seizoen.

Vrij werk maakt ze het liefst, maar ze beeldhouwt graag en geregeld ook in opdracht. Zoals de onweerstaanbare rammen voor de ingang van kinderboerderij De Baak die ze in opdracht van de gemeente Beverwijk vervaardigde. En ze nam ook belangeloos deel aan eenmalige evenementen zoals Beek als Bron II, waarvoor ze op een stromend beekje geen zeepbellen, maar glasbellen liet dansen.

In maart van dit jaar toog Sjanneke van Herpen voor enkele maanden naar het andere eind van de wereld. Zuid-Afrika was haar bestemming om daar ter plekke een of meer beelden te gaan houwen. Hoe of wat precies was vooraf nog ongewis. Eenmaal daar zou het leven en dus ook het werk waarschijnlijk toch weer anders uitpakken dan thuis was voorzien. Zo weet Sjanneke onderhand uit ervaring. Het werd een gigantische mammoet, uitgehakt onder de blakerende zon en in gezelschap van talloze insecten.

De bijzondere ervaringen die ze tijdens deze reis opdeed, boden meer dan genoeg stof om thuis in het atelier in Wijk aan Zee al net zo verwoed aan het hakken en houwen te slaan. Resultaat: een nieuwe serie fascinerende beelden die zij de hele maand september tentoon stelt aan het publiek. Uitgangspunt van deze nieuwe serie is de zweem van geheimzinnigheid voorbehouden aan dingen die je net niet ziet, maar wel gewaarwordt. Of die je wel ziet, maar die je niet kunt thuisbrengen omdat ze hun geheim niet zomaar prijsgeven. Zoals de ondoorgrondelijke beelden van de Etrusken die Sjanneke's nieuwsgierigheid wekten. Van die sluimerende dingen waar je niet direct de vinger op kunt leggen, maar die je wel zachtjes bij je lurven pakken. Net als de beelden van Sjanneke van Herpen.

De expositie 'Reisverhalen in steen' is vanaf 25 augustus 2015 te bezichtigen in KEK-expositieruimte bovenin het Kennemer Theater aan het Kerkplein in Beverwijk. De opening van de tentoonstelling: zaterdag 29 augustus 2015 om 16:00 uur. Voor openingstijden, zie: www.kekbeverwijk.nl.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing