Slechte tijden, goede tijden

Door: Ab Jenema

IJMOND - Onder deze titel organiseerde de Stichting Het Dorp Velsen, ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, in september een fototentoonstelling over de veranderingen die het Dorp Velsen in de afgelopen decennia heeft ondergaan. Een groot deel van deze fototentoonstelling is de komende tijd te zien in het Huis van Geschiedenis in Beverwijk.

Als gevolg van de verbredingen van het Noordzeekanaal in de jaren ’60 van de vorige eeuw is ongeveer een derde van het aantal woningen gesloopt. Van de resterende panden stond een deel onbewoonbaar leeg. De in 1967 opgerichte stichting heeft in samenwerking met de gemeente Velsen bijgedragen aan de restauratie van bouwvallige panden en het herstel van het dorpsgezicht. Het dorp kreeg in 1970 de status van Beschermd Dorpsgezicht.

Voor de expositie zijn tientallen foto’s van panden, aanzichten en sfeerbeelden uit particulier bezit bij elkaar gebracht. Deze laten zien hoe het dorp er voor, tijdens en na de sloop bij staat. Zo wordt goed zichtbaar hoe de krotten en bouwvallen van weleer zijn veranderd in monumentale panden, waarvan een groot aantal nu rijksmonument is.

De HGMK-leden kunnen veel van deze monumenten en hun geschiedenis herkennen uit de artikelenreeks van Jan Morren, die sinds 2010 met regelmaat verschijnen in het jaarlijkse Ledenbullletin.  Ook worden prachtige overzichtsfoto’s getoond.

Het Huis van Geschiedenis aan het Westerhoutplein is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur. De expositie is dan gratis te bezichtigen, tot half januari. De bezoeker kan dan meteen een kijkje nemen in het aangrenzende Museum Kennemerland, waar tot eind januari bovendien de tentoonstelling BLIK, over de conservenindustrie in de regio is te zien. Een bezoek aan het museum kost € 5,– maar HGMK-leden hebben ook hier gratis toegang.

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing