Slechts 12% van de woningen in Beverwijk aangesloten op glasvezel
IJMOND - Slechts 12% van de woningen in de gemeente Beverwijk heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Stratix dat jaarlijks onderzoek doet naar de breedbanddekking in Nederland. Hiermee loopt Beverwijk en omgeving flink achter op het landelijk gemiddelde van 38%. De verwachting is dat met name het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten.
Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland?
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Onlangs werd in Aalten (Gelderland) de 3 miljoenste aansluiting aangelegd. Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. Daarvan hebben er zo'n 3 miljoen (38%) toegang tot glasvezel internet. 5 miljoen woningen zijn nog niet aangesloten op glasvezel, en maken nog gebruik van de coax-kabel of ADSL.
Groei aansluitingen in buitengebied
Glasvezelbedrijven focussen zich de afgelopen jaren met name op de buitengebieden. We hebben het dan over minder bevolkte gebieden in o.a. Overijssel, Drenthe en Groningen. Op dit moment hebben bijvoorbeeld 80% van de woningen in Overijssel al toegang tot glasvezel internet. "De noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding is in deze buitengebieden een stuk groter dan in stedelijke gebieden" stelt vergelijkingswebsite Internethunter.nl. "De huidige internetverbinding - vaak ADSL - is simpelweg niet snel genoeg voor onze huidige mediaconsumptie. "
Stratix verwacht dat de komende 2 jaar alle woningen in het buitengebied worden aangesloten op glasvezel. Alleen vorig jaar kregen al 150.000 huishoudens in het buitengebied een glasvezelaansluiting.
Stedelijk gebied blijft achter
De aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen gaat in het stedelijk gebied een stuk trager. Dat komt omdat de noodzaak hier een stuk kleiner is. De huidige kabelaansluiting is vaak snel genoeg waardoor de roep om glasvezel minder aanwezig is. Experts denken dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden volledig om zijn naar glasvezel.