Smullen van reisprogramma's op tv

Door: Bos Media Services

Reisprogramma’s spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Of het nu gaat over een rondje langs het IJsselmeer, de Noordzee, het bezoeken van eilanden, Europa trips of nog veel verder weg. Ze zijn heerlijk om naar te kijken en daarom behoorlijk populair.

Ben jij een reiziger die zich graag laat inspireren en vervolgens met een weekendtas een minitrip maakt of ben je iemand die de stoute schoenen aantrekt en een grote reis aandurft naar een verre bestemming? Reizen kan immers op vele manieren. Het ziet er altijd zo heerlijk uit, al die fervente reislustigen met hun travelbags onderweg naar de meest bijzondere bestemmingen.

Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Voor verre reizen moet je wel een beetje tegen een stootje kunnen en het avontuur aandurven. Voor korte reizen zijn veel meer mensen in zwang. Maar kijken naar hoe anderen reizen, blijkt voor beide groepen interessant gezien de populariteit van de televisieprogramma’s hierover.

Reizen Waes

Een avonturier wordt hij genoemd, en daar is niets op af te dingen. We zagen de Belg Tom Waes al in Alaska in de bus stappen waar de film Into The Wild is gemaakt, naar een waargebeurd verhaal. Of drie dagen in z’n eentje met een kano de rimboe van Alaska in varen. Tom draait zijn hand nergens voor om. Ook al valt het hem soms zwaar. We zien als kijker zijn bijzondere ervaringen op de meest vreemde plekken in de wereld. (VPRO)

Floortje naar het einde van de wereld

Floortje Dessing maakt al jaren reisprogramma’s, maar haar prijswinnende serie ‘Floortje naar het einde van de wereld’ is wel een echte topper. Ze reist dagenlang om haar bestemming te kunnen bereiken. Plekken waar je niet zo snel komt en waar toch mensen wonen. Ze leeft vervolgens een aantal dagen samen met de mensen op deze afgelegen plekken. (BNN/VARA)

Chinese dromen

Dan zijn er de landenspecialisten zoals Ruben Terlou die China-expert wordt genoemd. Het heet geen reisprogramma, maar een reisdocumentaire die hij maakt: Chinese Dromen. Hij laat je een ander China zien dan wanneer je er als toerist doorheen zou gaan. Dat maakt het zo fascinerend en informatief. (VPRO)

Rail Away

Van een heel ander kaliber is het programma Rail Away. Een programma over treinen van over de hele wereld. Iedere aflevering wordt er een ander traject afgelegd in een willekeurig land. Geen dynamisch programma, maar wel heerlijk voor veel mensen (het is immens populair) om naar te kijken. (EO)

3 op Reis

Meerdere presentatoren die op verschillende plekken in de wereld zijn en daar van alles laten zien en er over vertellen. Afwisselend, energiek en gewoon lekker om inspiratie op te doen over alle mogelijke reisbestemmingen (BNN)

Naast al deze programma’s zijn er nog veel varianten zoals 'Ik Vertrek' over mensen die naar het buitenland verhuizen. Of zoals 'We zijn er bijna' met Martine van Os, die groepen oudere mensen volgt die met caravan of camper rondreizen. Het laat zien dat reisprogramma’s, met welke invalshoek dan ook, ons aanspreken. Of we er nu zelf navolging aan geven of dat we gewoon thuis blijven. Weet jij nog meer reisprogramma te noemen die aanspreken?

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing