Spelenderwijs naar de arts in het Rode Kruis Ziekenhuis

Door: Jan Pronk

IJMOND - Kinderen die wachten op een medische behandeling of een consult zijn meer ontspannen als ze te midden van andere kinderen kunnen spelen. Kinderchirurg Annebeth de Vries van het Rode Kruis Ziekenhuis laat kinderen daarom liever op de kinderafdeling komen dan in de gewone polikliniek. 

“Ook voor ouders is het prettig dat hun kind zich vermaakt en niet angstig is.”

Afgeleid door speelgoed

Alle kinderen met een verwijzing voor de chirurg komen voortaan op de poli Kindergeneeskunde in plaats van de poli Chirurgie. 

De kinderen hebben bijvoorbeeld een liesbreuk of een gebroken sleutelbeen. 

“Als ze in de wachtruimte hebben gespeeld zijn ze minder angstig als ze bij mij komen”, vertelt Annebeth de Vries. 

“In de spreekkamer zijn ze meteen afgeleid door het speelgoed en spelen ze verder. Vaak willen ze de spreekkamer niet eens meer uit als het consult is afgelopen.” 

Film kijken tijdens consult

Ook kinderen die voor controle en behandeling van brandwonden naar de polikliniek gaan, worden niet meer tussen de volwassenen ontvangen. 

Ze kunnen terecht op de kinderafdeling, waar ze zich in de speelkamer vermaken tot ze aan de beurt zijn. Vervolgens hebben ze het consult in de nieuwe verbandwisselkamer. 

Kinderverpleegkundige Geja Weda: “Daar kunnen ze een film bekijken of een interactief spelletje spelen. Ondertussen wisselen we het verband, worden ze gezien door de brandwondenarts of chirurg en krijgen de ouders adviezen en eventueel verbandmiddelen mee naar huis.” Voor sommige kinderen is het consult veel te snel voorbij. Geja en collega’s houden de agenda daarom scherp in de gaten. “Als ze echt niet kunnen stoppen, mogen ze nog heel even verder spelen in de speelkamer.”

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
LEQUAL Online Marketing