Stadsfotograaf Esther op jacht in het centrum

Door: Jan Pronk

Foto : Esther van Aalderen

BEVERWIJK - Nadat Esther van Aalderen het Kuenenkwartier had doorkruist, richtte haar vizier zich op het centrum. Ofwel naar de Breestraat, het Aagtendorp en de buurt rondom de Wijkertoren. Daar, hartje Beverwijk, joeg zij op fraaie beelden. Uiteindelijk had ze beet in het Aagtendorp.

Het Aagtendorp, officieel het St. Aagtendorp, werd in 1922 gebouwd op initiatief van de katholieke woningbouwvereniging St. Aagten. De Amsterdamse architect Nico Scholten ontwierp een wijkje met vriendelijke woningen. De huizen waren in die tijd het summum van moderniteit. Met een keuken, meerdere slaapkamers en soms zelfs een tuin. Prettig en geborgen, zo voelde historicus Herman Beliën (1946-2013) zich hier als kind. Hij groeide op in het Aagtendorp waar ook zijn grootouders en tantes en ooms woonden. In zijn boek Huis, tuin en keuken (2000) beschrijft hij de indeling van de woningen en het kruispatroon van het Aagtendorp ofwel 'Het Dorp', zoals de bewoners hun wijk liefkozend noemde.

In de jaren tachtig worden bij een renovatie de gemetselde bakstenen van de gevels vervangen door oranjegeel pleisterwerk. Onlangs zijn de huizen opnieuw gerenoveerd. Knap gedaan. Blijft mooi, dat Aagtendorp!

Stadsfotograaf Esther van Aalderen legt deze stad in al haar facetten vast. In opdracht van ISOO en stichting kunst & cultuur Beverwijk fotografeert zij dit jaar alle tien (!) wijken van Beverwijk. Houd Beverwijk én Esther de komende tijd in de gaten!

advertenties

Bloemsierkunst De Duinroos
Lenary.nl
goedbegin.eu
Startpagina24.com
Café-Biljart Carillon
LEQUAL Online Marketing